FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 6., csütörtök 13:30

ELISMERŐ JUTALMAZÁS A FEBRUÁRI BEREKTŰZ SORÁN KÖZREMŰKÖDŐ TŰZOLTÓ EGYSÉGEK TAGJAINAK
Fonyód külterületén a Turul utca közelében kapott lángra a nádas idén február 27-én, melynek eloltásához több hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységet riasztottak. Később erősítésre volt szükség, így további egységek is bekapcsolódtak a munkába, akik több oldalról támadva oltották a tüzet. A lángok terjedési sebessége rendkívül gyors volt, ezt a helyzetet pedig az igen erős szél még inkább rontotta.

Nem az első eset, hogy Fonyód közelében kigyulladt a növényzet, 2019. április 4-én a mostanihoz képest háromszor akkora területen égett le a nádas. Szerencsére mindkét alkalommal számíthattak a fonyódiak a tűzoltók szakszerű fellépésére, akik bátran, az időjárási körülmények dacára a lehető leghatékonyabban védték meg a település lakosságának biztonságát és  az élővilágot is a további károktól. A mai sajtónyilvános esemény célja az volt, hogy Fonyód Város Önkormányzata díjazza a tűzoltásban résztvevő tűzoltó egységek tagjait.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Tarlós István, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese; Oláh László, a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője; Tompos Gábor, a Marcali Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka; valamint Róth Zoltán, a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka is.

Mindannyiunk természetes igénye, hogy biztonságban élhessünk, lelki, érzelmi, fizikai és testi biztonságban tudhassuk magunkat, szeretteinket, környezetünket. Szeretjük abban a tudatban élni mindennapjainkat, hogy életünket nem veszélyezteti semmi, vagy ha mégis akkor, gyorsan jön a segítség, tudjuk kire számíthatunk. A mai napon olyan embereket köszönthettünk, akik azoknak a közösségeknek tagjai, amelyek hivatásuknak választották embertársaik, településük, hazájuk védelmét. Nem csak ma, hanem az év minden napján megérdemlik a társadalom legnagyobb fokú megbecsülését, elismerését. Nélkülözhetetlen szerepe van annak a szolgálatnak, amelyet fizikai biztonságunk, illetve életünk, tulajdonunk, környezetünk biztonsága érdekében végeznek. Akik erre a nemes szolgálatra vállalkoztak, azokat az egészséges értékrendű embereket képviselik, akik számára alapvető a mások iránti tisztelet és megbecsülés, a természet, a környezet iránti tisztelet és a közszolgálat iránti elkötelezettség.

Külön büszkeséggel tölt el bennünket fonyódiakat, hogy településünkön hosszú évek óta működik közel 50 fővel az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely egyesület kettős tevékenységi körrel működik, hiszen a Vonuló Raj mellett akik a tűz esetek, viharkárok, katasztrófa elemek elhárításában segítik a települést, működik egy hagyományőrző Tűzoltó Zenekar is, akik a teljes Somogyi régióban ismertek, elismertek. Önkormányzatunk minden évben lehetőségeihez mérten támogatja az egyesületet.

„Köszönjük, hogy legyen szó akár a viharos balatoni hétköznapokról, vagy a különleges veszélyt jelentő rendkívüli esetekről, ennek a hivatásnak a képviselői mindig készen állnak a mentésre, a segítségre, akár életük kockáztatásával is. Arra kérem Önöket továbbra is legyenek elkötelezettek hivatásukban, jellemezze Önöket a legnemesebb tettek sokasága, a hősiesség, a bátorság, az önfeláldozás, a bajtársiasság.” – fejezte ki a fonyódiak köszönetét Erdei Barnabás alpolgármester.

Wéber Antal elmondta, hogy a Balaton környékén sajnos rendszeresen vannak nádas tüzek. Kiemelte, hogy a hivatásos és önkéntes, valamint a somogyi és a zalai tűzoltók, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel jól működtek együtt, Fonyód városa pedig étellel és itallal támogatta őket. Minden közreműködő felelősségteljes munkáját megköszönte. A Fonyódi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait a hivatásos tűzoltókkal együtt Szent Flórián méltó örököseinek titulálta.
"Nem csak az itt jelenlévők, hanem minden tűzoltó ebben az országban, ebben a megyében hasonló tulajdonsággal bír, nem kímélve önmagát, nem nézve önmaga testi épségét, esküjéhez híven, ahhoz méltóan végzik szolgálatukat, amikor más mentéséről, más embertárs megsegítéséről van szó." - dicsérte az állományt Wéber Antal dandártábornok.


A díjakat Hidvégi József Fonyód város polgármestere, illetve Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere adták át.  
A díjazottak névsora:
 
Németh Attila Gábor tűzoltó törzszászlós
Zalakaros őrs
 
Idősebb Nagy Ferenc
Fonyód Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete
 
Horváth Tamás tűzoltó törzszászlós
Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 
Hegedűs Zoltán tűzoltó törzszászlós
Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 
Garai Ferenc tűzoltó őrmester
Marcali Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 
Dávid Tamás tűzoltó őrnagy
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat


1 csatolt dokumentum 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.