BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2021. június 1., kedd 15:36

A XIII. kerület új díszpolgárai: Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián, Kalmár Magda
A XIII. kerület születésnapja június 1. Ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, amelyet ma rendeztek meg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban – betartva az aktuális egészségvédelmi szabályokat. Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett református lelkésznek, Grecsó Krisztián József Attila-díjas költőnek, írónak és Kalmár Magda Kossuth-díjas operaénekesnek. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 87 díszpolgára van a XIII. kerületnek.
 
Berkesi Gábor 45 esztendővel ezelőtt még segédlelkészként kezdett a Pozsonyi úti Református Egyházközségnél. Aztán tíz évig máshol szolgált, majd 1993-ban visszahívta ide a gyülekezet. Egyhangúlag. Azóta itt teljesít vezető lelkipásztori szolgálatot. 2017-ben ki. Berkesi Gábor a XIII. kerületi Hírnöknek mesélt arról: a Lehel út 33-ban laktak a szüleivel, a kerület az otthona ma is. Arról beszél a szószékről, ami a mai embert foglalkoztatja, hogy a világot könnyebben értelmezze, jobban eligazodjon benne. Gyermekkorától zenél, később zeneszerzést is tanult, ma a gyülekezet kórusában baritonként vagy karmesterként is fellép, ha kell, orgonához ül. A Baár-Madas Református Gimnáziumban 25 éven keresztül tanított. Hétvégeken a XIII. kerületi iskolába járó fiatalokkal foglalkozik, számukra programokat szervez
 
Grecsó Krisztián írói honlapján a hivatalos életrajza így összegez röviden: „1976-ban született Szegváron, Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa.” A kerületi lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy Szegvár után végül a kerületben talált igazán otthonra, már több évet élt itt, mint a szülőfalujában, és számára fontos a lokálpatrióta felelősség. A közelmúltban a Magamról többet című verseskötete, tavaly pedig a Vera című regénye lett Libri irodalmi közönségdíjas. Egyedülálló díjszéria. Munkásságát még számos díjjal jutalmazták. 2017-ben Szegvár díszpolgára lett. Zenés pódiumestjei országszerte rendkívül népszerűek. Aktív részvevője a kerületi rendezvényeknek. Közéleti megszólalásaival hozzájárul a közös gondolkodáshoz. Az elmúlt években kerületünk egyik jelentős véleményformálójává, lokálpatriótájává vált.
 
Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 47 éve él a XIII. kerületben. 1967-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese 23 esztendősen. Ma már az Operaház Örökös Tagja és a Halhatatlanok Társulatának tagja. Művészi munkáját számos rangos díjjal elismerték. 2004-ben Mesterművész-díjjal tüntették ki. Pályája során bejárta a világot, vendégszerepelt csaknem valamennyi európai országban. Eddig tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg. Többek között Ferencsik János, Lamberto Gardelli hívta oratórium- és operalemezek közreműködőjéül, Fischer Ádám korszakos Goldmark-felvételén, a Sába királynőjében Asztarót szólamát énekelte. Bár hivatalosan 20 esztendeje nyugdíjba vonult, még mindig fellép fővárosi és vidéki színházakban, művelődési házakban.
 
A XIII. kerület születésnapján „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjat hatan vehettek át.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.