MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. június 10., csütörtök 16:57

Tovább bővít az EU-FIRE Mátészalkán
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Tovább bővít az EU-FIRE Mátészalkán

 

MÁTÉSZALKA, 2021. június 9. – Egészségipari termelőkapacitásának növelése érdekében további 9 ezer négyzetméternyi területet vásárolt a Mátészalkai Ipari Parkban az EU-FIRE Kft. A vállalkozás kapacitásbővítéséhez a város önkormányzata csaknem 35 millió forint telekárkedvezménnyel járult hozzá. A mostani bővítés 10 újabb munkahelyet és csaknem 600 millió forintos többlet árbevételt eredményez a mátészalkai üzemben.
Magyarország kormánya – a pandémia okozta kihívásokra reagálva – 2020 augusztusában indította el az Egészségipari Támogatási Programot (ETP), amelynek célja a hazai gyógyszer- és gyógyászatieszköz-gyártás fejlesztése a gyártóhelyek számának emelésével és hatékonyságuk növelésével. A vissza nem térítendő állami támogatás révén a hazai eszközellátás stabilitásának megteremtésén túlmenően, a cégek versenyképesebbé válhatnak termékeikkel a világpiacon is, így a program a magyar gazdaság fejlődését hosszútávon is szolgálja.
Az Egészségipari Támogatási Programban a magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. három projektje kapott kormányzati támogatást: a Kocsordon már elkészült üzem mellett a Mátészalkai Ipari Parkban egy orvosi kesztyűket, műtéteknél alkalmazható csipeszeket és vérzéscsillapító eszközöket, valamint jelenleg egy fecskendőket, injekciós tűket, szikéket és ollókat gyártó üzemegységet alakít ki a  vállalkozás. A három beruházás összértéke 9 milliárd 787 millió forint, amelynek 80 százalékát biztosította a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásként. E beruházásoknál fontos szempont, hogy azok az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségben valósulnak meg: a már átadott, kocsordi üzem mintegy 30 helybélinek, az őszre elkészülő, két mátészalkai beruházás pedig összesen hozzávetőlegesen 140 embernek teremt biztos munkahelyet.
A mátészalkai üzemben zajló kapacitásbővítés tette szükségessé az EU-FIRE Kft. számára, hogy további, összesen 9 ezer négyzetméternyi területet vásároljon a Mátészalkai Ipari Parkban. Ehhez a város önkormányzata – a beruházásösztönző és munkahelyteremtő programja keretében – 34,7 millió forint támogatást biztosít, telekár-kedvezmény formájában az önkormányzat beruházásokat ösztönző rendeletének megfelelően.

 


 


 

Az EU-FIRE Kft.-ről:
Az EU-FIRE Kft. idén 20 éves, magyar tulajdonú családi vállalkozás. 2007-ig tervezőként, illetve fővállalkozóként több jelentős ingatlanfejlesztési projektben vett részt. Az elmúlt csaknem másfél évtizedben – az ingatlanfejlesztési tevékenységek mellett – a geotermi­kus energiaforrások fejlesztésének szakértőjeként stabil és eredményes magyar tulaj­donú vállalkozássá lett. A geotermikus energiaforrások kitermelését és hasznosítását célzó projektekben mind beruházóként, mind mérnök szakértőként vesz részt. Az EU-FIRE Cégcsoport elkötelezett a környezetbarát és megújuló zöldenergia iránt: a geotermia főtevékenység mellett 2014 óta az agrárgazdaság, 2017 óta pedig a gyártás és high-tech, az innovatív technológiai projektek irányába is bővítette a működését. Ugyancsak 2017 óta fémmegmunkálással foglalkozó divíziót is üzemeltet, amely több közlekedési és ipari termelő cég beszállítója.

 

Sajtókapcsolat: Nagy Anna +36 30 862 8710

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.