GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. június 27., vasárnap 10:09

Magyar Szabadságért Díjat kap Novák Ferenc "Tata"
A Magyar Szabadság Napja részeként  kerül sor a Magyar Szabadságért Díj átadására Gödöllőn, a Művészetek Házában. Az elismerést idén Novák Ferenc "Tata", a Nemzet Művésze címmel kitüntetett koreográfus veheti át. 
A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díjat minden évben olyan személy, vagy személyek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez, munkájukkal példát mutatnak a magyar nemzetnek, a magyar népnek.

Novák Ferenc "Tata", a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. Az amszterdami Nemzetközi Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője, a Bihari János Táncegyüttes megalapítójaként egyben a hazai táncházmozgalom létrehozója. Számtalan kiemelkedő rendezései közül a széles közönség talán legjobban az 1983-as István, a király rockopera koreográfiájának megalkotójaként ismeri.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.