SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2021. augusztus 27., péntek 17:26

BP–Szentendre kerékpárút: a Dera-patak és a Postás strand között le van zárva
A Budapest–Szentendre közötti nemzetközi kerékpárút egy szakasza Szentendrén, a Dera-patak és a Postás strand között le van zárva. Ugyan a lakosság tájékoztatása, a lezárás biztosítása a kerékpárúton a helyreállítást végző, állami tulajdonú Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) feladata, ennek ellenére Szentendre önkormányzata fontosnak tartja a tájékoztatást. Ahogy azt is, hogy a lezárást rendszeresen ellenőrizze. Kérjük, hogy a lezárt területre senki ne lépjen be – se kerékpárral, se gyalog –, mert balesetveszélyes! Kérjük, hogy a lezárásra figyelmeztető jelzéseket, korlátokat ne bontsák el, ne kockáztassák mások testi épségét!

Jelenleg a kerékpárút építése során elkövetett hiba szakszerű helyreállítása a DMRV feladata

A lezárt szakaszon a Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) helyreállítási munkákat végez. A szennyvízcsatornában keletkezett dugulás miatt a kerékpárutat több helyen fel kellett bontani, mert a kerékpárút építése során a kivitelező a szerelőaknákat befedte, leaszfaltozta. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházása során a jelenleg lezárt szakaszt korszerűsítették, de a szerelőaknák rendeltetésszerű kialakítására nem került sor.
A mostani helyreállítás során úgy kell kialakítani a szerelőaknákat, hogy azok – szükség esetén – rendeltetésszerűen használhatók legyenek. Mivel a kerékpárút az árvízvédelmi funkciót betöltő gáton fut, ezért az aknák kiépítéséhez, fedéséhez egyedi vasbeton elemeket kell terveztetni és legyártatni, amelyek a speciális árvízbiztonsági előírásoknak is megfelelnek, és amelyek egy esetleges árvízi védekezés során a teherautó-közlekedés terhelését is elbírják.
A Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) a havária jellegű duguláselhárítást követően a speciális kivitelezési munkálatokra beszerzési eljárást volt köteles lefolytatni, csak ennek során kerülhetett kiválasztásra a kivitelező. A most lezáruló beszerzési eljárást követően, hamarosan megkezdődhet a helyreállítási beruházás. A beruházással a kerékpárút építése során elkövetett hibát felszámolják, így az aknák rendeltetésszerű használatán túl biztosítva lesz azok árvízvédelmi előírásoknak történő megfelelése is. A DMRV türelmüket és megértésüket kéri!

A lezárt területre lépni tilos és balesetveszélyes!

Erre figyelmeztet a behajtani tilos tábla, az elkorlátozás, a jelzőszalag, a lezáró elemek, a figyelmeztető tábla. Mindezek ellenére sokan úgy gondolják, hogy ez rájuk nem vonatkozik, mi több, mások testi épségét kockáztatva a jelzéseket eltávolítják. A lezárás óta a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság kénytelen volt többször is intézkedni a lezárt területen közlekedőkkel szemben.
A lezárást jelző korlátok, táblák, elválasztó elemek eltávolítása, megrongálása, eltulajdonítása pedig a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek minősül. Mivel szándékos cselekedetről van szó, súlyos büntetést von maga után abban az esetben is, ha baleset nem következik be. Ezért a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság lopás vétsége, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen elkövető(k) ellen tett feljelentést a Szentendrei Rendőrkapitányságon.
Az önkormányzat a lezárások hatékony kitáblázásának érdekében a Szentendrei Kerékpáros Klub képviselőjével is egyeztet.
Az augusztus 20-i hosszú hétvégén két kerékpáros baleset is történt, mindkét esetben kerékpárral csúsztak bele a lezárt útszakaszon található munkagödörbe.

A balesetek elkerülése miatt:
– Kérjük, hogy mindenki vegye komolyan a lezárást: a területre lépni tilos és balesetveszélyes!
– Kérjük, hogy a lezárásra figyelmeztető jelzéseket, korlátokat ne bontsák el, ne kockáztassák mások testi épségét!
– Kérjük, hogy a kerékpárosok is tartsák be a közlekedési szabályokat, rájuk is vonatkozik, hogy lezárt területre behajtani tilos!


1 csatolt kép BP-Szentendre kerékpárút szentendrei lezárás
2 csatolt dokumentum Eurovelo 6 szentendrei lezárás, térkép: a Dera-hídtólEurovelo 6 szentendrei lezárás, térkép: a Postás strandtól
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.