GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2021. szeptember 28., kedd 09:17

Víziturisztikai központ létesül Mosonmagyaróváron
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat területfejlesztési keretéből, a megyei közgyűlés támogató szavazatával a Széchenyi 2020 program keretében 355,91 millió forint támogatás felhasználásával valósul meg a Víziturisztikai Központ létesítése Mosonmagyaróváron.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke fontos célnak tartja, hogy a kajak-kenu sport népszerűsítése és a Szigetköz történelmi, kulturális és természeti szépségeinek megismertetése mellett a Szigetközben mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kikapcsolódást.
 
Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint a városból induló kajak-kenu túrák kezdő állomásának megépítése fontos helyi fejlesztés. A projekt hosszútávú célja a Szigetköz térsége turizmusának fellendítése széleskörű együttműködésen alapuló, versenyképes és magas minőségű aktív- és ökoturisztikai attrakció- és szolgáltatásfejlesztés által.

Az új víziturisztikai központ létesítésével azt szeretnék elérni, hogy növekedjen a térségbe látogatók száma az új aktív- és ökoturisztikai vonzerő kialakításával Mosonmagyaróváron a Lajta és a Mosoni-Duna összefolyásánál.
 
A projekt keretében víziturisztikai központot alakítanak ki Mosonmagyaróváron a Strand utcában a Mosoni-Duna partján az „Itató” elnevezésű szabad strand szomszédságában a meglévő klubház és csónaktároló épület bontásával. Az épületben egyrészt vízi turisztikai információs központot alakítanak ki, amely a vízitúrák kiindulópontjaként funkcionálna, és ahol a látogatók megismerkedhetnek a vízi túrázás szabályaival, veszélyeivel és sajátosságaival, illetve a térségben elérhető vízitúra útvonalakkal, másrészt egy többfunkciós bemutató tér létesítését is tervezik, amely élményszerűen és interaktív módon mutatja be a térség vízitúra útvonalait, a hajózás, és az evezés térségi hagyományait, a Lajta, a Mosoni- Duna, a Szigetköz, és a Mosoni-sík élővilágát.
 
A centrumban továbbá lehetővé válik a hajók, csónakok megfelelő tárolása, karbantartása, valamint biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés is. Az öko-aktív vízi centrumban ajándéktárgyak, és szigetközi termékeket árusító bolt és büfé is kialakításra kerül, valamint család- és gyermekbarát elemként pelenkázó, illetve az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése részeként kertépítést és parkolók létesítését is tervezik. Ezenfelül a pályázat részeként megvalósul a víziturisztikai központ komplex akadálymentesítése, valamint energiahatékonysági intézkedések megújuló energia bevonásával.
A beruházás várhatóan 2022. december 31.-ig készül el.
 
A projekt a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg; konzorciumi partner a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal.
 
Projekt megnevezése: Víziturisztikai központ létesítése Mosonmagyaróváron
Pályázati kiírás megnevezése: TOP-1.2.1-16-GM1-2019-0000
Kedvezményezett neve: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
Megítélt összeg: 355.905.957 Ft
 
További információ kérhető:
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11.
Tilai László irodavezető
96/577-800 (mellék: 120)
www . mosonmagyarovar . hu
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.