POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. október 26., kedd 14:52

Nicola Tesla Pomáz díszpolgára lett
Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepségen adják át hagyományosan a Pomáz Díszpolgára és a Pomázért díjakat. Ebben az évben posztumusz díszpolgári címet adományoztak Nicola Teslának is.
A település büszke rá, hogy világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósának pomázi kötődései is vannak. Ahogy a város Luppa Vidor utcájának egyik háza falán elhelyezett emléktábla is hirdeti, 1881-82-ben majd 1892-ben is ebben az épületben lakott a világhírű feltaláló. A híres tudós és feltaláló rokoni kapcsolatai miatt került fiatalon (25-26 évesen) Pomázra, ahol 20 hónapot töltött. Anyai nagybátyja, Mandics Pál ugyanis a helyi földbirtokos család tagjának, Luppa Paulinának a férje volt.
Mandics Pál kapcsolatai révén munkát talált a fiatal felfedezőnek Puskás Tivadar budapesti telefonközpontjában. Tesla a telefonközpontban megalkotta az ott dolgozók munkáját megkönnyítendő az első hangszórót, egy telefon kihangosítót. A fiatal feltaláló egy fővárosi séta alkalmával pedig a porba felrajzolta a háromfázisú villanymotor működését is.
Pomázi tartózkodása után szegődött az Edison művek párizsi részlegéhez, majd ment Amerikába, ahonnan 1892-ben még visszalátogatott a magyarországi rokonokhoz.
Pomázon korábban utcát is neveztek el róla, illetve az egyik helyi általános iskolában (Német Nemzetiségi Általános Iskola) néhány évvel ezelőtt egy Tesla termet is berendeztek. Korabeli Tesla installációval, kis könyvtárral, számítógépes sakkal. Tesla-díjat is alapítottak, amit minden évben az iskola legjobb természettudományos eredményét elért hallgatója kap.
Teslán kívül posztumusz díszpolgári címet kapott a város két kiváló szülöttje Dr Steller Mária, a magyar Védőnőhálózat megteremtője és Mattyók Aladár sportépítész, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) pályájának tervezője és kivitelezője.




Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.