BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. február 24., csütörtök 20:17

Felkészítjük a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjunk
Ma hajnalban háború tört ki Magyarország szomszédjában. Okkal aggódunk az életüket féltő, menekülni próbáló emberekért, közöttük a Kárpátalján élő honfitársainkért. 
Egy kerületi önkormányzat mozgástere csekély, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy szükség esetén segítséget nyújthassunk. Ennek érdekében ma arra kértem a beruházási igazgatóság munkatársait, hogy készítsék fel a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjunk. 
A testületi ülés szünetében pedig elhelyeztük a Tarasz Sevcsenko téren a béke virágait, ezzel közösen hitet tettünk amellett, hogy a legnehezebb időkben is velünk marad az emberség, és megtaláljuk a békéhez vezető utat.
A térnek nevet adó Tarasz Hrihorovics Sevcsenko 19. századi munkásságával nagyban hozzájárult a modern ukrán költészet és nyelv fejlődéséhez. Az ukrán Petőfiként emlegetett, hozzá hasonlóan tragikus sorsú költő sosem félt felemelni szavát az elnyomatás ellen, az ukrán nép szabadsága mellett. Ahogy Petőfi a mi szabadságharcos költőnk és nemzeti hősünk, úgy Sevcsenko az ukránoké.
Szomorú abból az apropóból megidézni emlékét, hogy 2022-ben ismét eljöhet egy olyan idő, amikor félteni kell a több tízmillió emberélet árán a II. világháború óta eltelt időben elért vívmányt, Európa békéjét.
Ezen a terecskén a középkorban a városfal húzódott. A mai napon ennek szimbolikus jelentősége van. Ne hagyjuk, hogy a hatalmasok újra falakat emeljenek közénk, emberek közé! Nyújtsuk kezünket az elesettek felé, dolgozzunk közösen a falak lebontásáért szavunk felemelésével, szolidaritásunk kimutatásával.Köszönöm, hogy velünk tartott Kirejko Dmitrij Taraszovics, az Ukrán Önkormányzat elnökhelyettese!
Őrsi Gergely
polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.