AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. április 21., csütörtök 16:00

Mentorképzés duális partnereknek
Mentorképzést tart a Pannon Egyetem a duális partnerei számára. Az Okos Házban április 20-án tartották az első foglalkozást, a másodikat egy hét múlva, április 27-én. Dr. Utasi Anett egyetemi docens, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a képzéssel támogatják az egyetemmel együttműködő partnerek azon személyzeti szakembereit és mentorait, akik a vállalati környezetben töltött gyakorlati időszak alatt segítik a hallgatókat. A továbbképzés azért fontos, mert a mentorok elsajátítják azt a tudást, amellyel a hallgatókkal való együttműködést gördülékenyebbé tehetik. A mentor lehet mérnök, informatikus, közgazdász, előfordul, hogy egy generációval is idősebb, mint a mentorált. Munka mellett egyetemi tanulmányokat folytatni komoly odafigyelést, hatékony időbeosztást követel, ezért fontos, hogy a mentor időben és jól tudjon szakmai és mentális támogatást, segítséget nyújtani mentoráltja számára. 
Az oktatók tapasztalták, hogy aki jól érzi magát a duális partnernél, a tanulmányaiban is sikeresebb. 
A duális képzésben való részvétel mindhárom résztvevő számára előnyökkel jár. A hallgató, a diploma megszerzése mellett munkatapasztalatot szerez, akár a duális partnernél is maradhat munkavállalóként, hiszen már ismerik őt, tudják, mi az erőssége, milyen feladatokban a leghatékonyabb. A gazdasági társaság diplomás, de már szakmai tapasztalattal is rendelkező szakemberrel növelheti létszámát. A hallgató egy gazdasági évben 110 napot tölt el gyakorlati helyén, amiért a mindenkori minimálbér összegének 65 százalékát, jelenleg 130 ezer forintot kap havonta, azon felül az egyetem által biztosított juttatásokban, például ösztöndíjban is részesülhet. A cégek a 3. - 4. félévtől már egyre több értékteremtő   feladatot bízhatnak a hallgatóra. Az egyetem kapcsolatrendszere a résztvevő  vállalatok számának növekedésével bővül. A Pannon Egyetemnek jelenleg 180-200 duális képzésben részt vevő hallgatója van, amellyel az országban a legjobb három intézmény köze került, de tovább szeretnék bővíteni a rendszert. 

A jelentkezési határidő hamarosan lezárul, nagy az érdeklődés a duális képzés iránt. Azt, hogy kit fogadnak, a duális partner dönti el interjúztatást követően. Ajkán jelenleg a Bourns Kft. van jelen duális partnerként, de a nemrég a Városházán a cégvezetők számára tartott megbeszélésen többen jelezték, érdeklődnek a lehetőség iránt. Dr. Utasi Anett hozzátette, hogy az ajkai továbbtanulóknál népszerű a Pannon Egyetem, ahol számos szakot kínálnak, például pedagógus, műszaki, informatikai, gazdaságtudományi képzési területen. Nagy az igény az új óvodapedagógus képzésre. A Pannon Egyetem Ajka város Önkormányzatával együttműködve a műszaki pályára készülő fiatalok számára az emelt szintű matematikai érettségi sikeres teljesítését segítve ingyenes felkészítőt indított, melyen a középiskolások szívesen vesznek részt. 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.