BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. május 14., szombat 10:59

Biztonságban van a Hármashatárhegyi repülőtér
Rendeződött a Hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a védetté nyilvánítás és a rengeteg egyeztetés. 
Hosszú út vezetett ideáig. Vagyonkezelői szerződés felmondása, éveken át tartó pereskedés után, ahogy bizonytalanná vált a terület sorsa, környékbeliek, erre kirándulók, a természet és a vitorlázórepülés rajongói tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradhasson a terület jelenlegi formájában. 
Fontos volt a terület és funkció védettségének a létrejötte is: még 2021 szeptemberében kezdeményezésemre, a Kerületfejlesztési Bizottság felvette a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a természeti értékek mellett. 
Ugyanekkor vehettem át Neumann Alextől azt a petíciót, amit 2196-an írtak alá a Hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért. 
A II. kerületi önkormányzatban ezt megelőzően, 2020. nyarán kezdeményeztük a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását. Célunk már akkor is a leghatékonyabb és a legerősebb védelem biztosítása volt a reptér számára. 
2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésén az itt élők által kiválasztott javaslatok közé kerület az "értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren". Ennek megfelelően 8 millió forinttal támogatja a kerület a repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén. 
Szerveztünk reptéri fórumot, egyeztettünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Pilis Parkerdő Zrt-vel a reptér jövőjéről. 
Mostanra pedig megérkezett a terület hosszú távú rendeződéséről szóló hír, hiszen 2022. május 3-án megkötötte a 10 évre szóló szerződést a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, 2022. május 10-én pedig megtörtént a birtokbaadás. 
Köszönöm mindenkinek, aki segítette a repülőtér ügyét!
Jó kirándulást és jó repülést kívánok mindenkinek! 
Őrsi Gergely
polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.