BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. június 9., csütörtök 14:16

Rendhagyó sajtótájékoztató a Szent János Kórházról rendhagyó helyszínen
Megtaláltuk az egykor a Széna téren álló Szent János Kórház oszlopának darabjait és a Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját, melyeket múzeumba szállítás helyett az eredeti helyszínen fogunk kiállítani


Nálunk, a II. kerületben gyakran akasztja meg a beruházásokat, építkezéseket különböző értékek felbukkanása. Így történt a Csalit-Csatárka szabadidőparkkal, ahol védett orchideákat, szarvasbangót találtunk, nem olyan régen egy járda javításánál barlangot fedeztünk fel, és így történt most a Széna téren, ahol a leendő emlékparkban megtaláltuk a régi Szent János Kórház déli homlokzatánál állt oszlopok hengeres darabjait, illetve az épülettől délre álló Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját.


Múltunk és emlékeink feltárása, az emlékezés segítése, a régészeti leletek megőrzése hasonlóan fontos a kerület számára, mint a természeti értékek megóvása.


A most feltárt régészeti leletek a tér korábbi életének szerves részét alkották, ezért mindenképpen szeretnénk az épület és a szobor maradványait a felújított téren kiállítani.


Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a Budapesti Történeti Múzeummal, és kértük a maradványok téren történő elhelyezésének lehetőségének biztosítását.


Talán sokan nem tudtuk, hogy a ma ismert Szent János Kórház a 20. századra megépült új kórház, hiszen az „eredeti” itt állt a Széna téren, melynek egy apró darabját helyreállíthatjuk, és gazdag történetét elmesélhetjük. Azért is különlegesek számunkra a téren most talált épületmaradványok, mert Marczibányi István adományából épülhetett és fejlődhetett a kórház.


A Széna téren nemcsak a zöldterület fog nőni, hanem életben tarthatjuk emlékeinket, és az egykori épületek maradványainak kiállításával alakíthatjuk a történeti ismereteket újra a közös emlékezet részévé, mely összeköti a kerületieket és valamennyi Budapestit. Ez a mi terünk, a mi történelmünk nyomaival, leleteivel, emlékeinkkel, melyeket megőrzünk és továbbadunk.


Erről tartottunk sajtótájékoztatót Branczik Márta művészettörténésszel, Bencze Zoltán régésszel és Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építészmérnökkel.Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.