ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. augusztus 16., kedd 14:10

Abony és Nagyabony együtt lesz az Államalapítás Nemzeti Ünnepén
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Abony város pályázatát pozitív elbírálásban részesítette. Ennek köszönhetően testvértelepüléseinkkel közös programunk egymillió forint összegű támogatást kapott a támogató szervezettől. 
Idén augusztus 20-án Abonyban közösen ünnepel a felvidéki Nagyabony és Abony városa az Államalapítás Nemzeti Ünnepén. Az "Abony-Nagyabony közösségi kapcsolatok építése" címen nyertes pályázatnak köszönhetően láthatjuk vendégül testvértelepülésünk képviselőit. A nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes mintegy húszfős delegációval érkezik városunkba és az ünnepi programban kiemelt szerepet kapnak fellépésükkel. 
A délutáni rendezvény hagyományőrzéssel és kézművességgel folytatódik, melynek célja a közösségformálás, értékátadás, a magyar hagyományok ápolása és átadása. 
A rendezvényre természetesen nem csak abonyi, nagyabonyi érdeklődőket várunk, hanem a környező települések, illetve más régiók látogatóira is számítunk. A nemzeti identitást, közösségformálást erősítő kulturális rendezvény megvalósítására törekszünk, amely erősíti a társadalom kohézióját és biztosítja a testvértelepülési kapcsolat elmélyülését. 
Településünk rendkívül gazdag értékekkel rendelkezik. Szeretnénk ezeket a kincseket népszerűsíteni, nagyabonyi testvérvárosunknak is bemutatni. 
A kapcsolat létesítését mindkét település polgármestere személyes meggyőződésből és a hagyományokhoz igazodva szeretnék a továbbiakban is támogatni és ezt programjuk részévé tenni. A tapasztalatok példát adnak és szemléletet közvetítenek. 
Az Augusztus 20-ai Szent István napi ünnepség egy olyan rendezvény, amely minden korosztályt igyekezett megszólítani az egészen fiataloktól kezdve az idősebbekig. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tovább örökítsük az ifjabb generáció számára a közösségi értékeket, hagyományokat, a nemzeti identitástudatot. A rendezvény egyfajta hídként szolgál a generációk és a szórványmagyarság között. Az ehhez hasonló rendezvények családcentrikusak, így az emberek megszólítása életkor, továbbá nemi és etnikai hovatartozás tekintetében széleskörű. 
A testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése, közös programok megvalósítása példaértékű lehet a városfejlesztő, közösségépítő, összekötő kapcsolatoknál, valamint a közös programok lehetőséget biztosítanak a turizmus és a gazdaság fejlesztésében, valamint a nemzeti kultúra közvetítésében.

 

Előzmények: 
2021. szeptember végi ülésén döntött arról Abony Város Önkormányzatának képviselő- testülete, hogy testvérvárosi megállapodást kötnek a mai Szlovákia területén lévő Nagyabonnyal. Azóta a két település folyamatosan kapcsolatban van egymással, számos közös programon vettek részt. Így többek közt a Nemzeti Vágta idei abonyi előfutamán, az március 15-i ünnepségen is fogadta Abony a Nagyabonyi delegációt. 
A testvértelepülésekkel történő kapcsolatépítés célja minden esetben a gazdasági és civil kapcsolatok építése és további erősítése. Így a mostani augusztus 20-i program fontos mérföldkőnek nevezhető a két település kapcsolatainak életében, hiszen először kerül sor nagyobb civil kulturális egyesület fellépésére a másik országban. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.
Abony Sajtó

 


 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.