DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. szeptember 2., péntek 11:06

Tanévnyitó a dunakeszi IV. Béla Király Gimnáziumban
54 diák kezdte meg a tanévet a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium IV. Béla Király Tagintézményben ma, 2022. szeptember 1-jén. Ezzel ismét történelmet írt Dunakeszi, mert elindult a település második középoktatási intézménye, amelyhez májusban adott zöld utat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Mint Dióssi Csaba, Dunakeszi Város Polgármesterének történelmi visszatekintéséből kiderült, 59 éve alapították meg Dunakeszin az első középiskolát, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumot, amelyben az oktatás hasonló körülmények között indulhatott meg. Első években a 2. Számú Általános Iskola, a mai Széchényi István Általános Iskola, később a Bárdos Lajos Általános Iskola, majd a Fazekas Mihály Általános Iskola adott otthont a képzésnek. A radnótis diákok 1990-ben költözhettek be mai végleges épületükbe, a Bazsanth Vince utcába. A IV. Béla Király Kéttannyelvű Gimnáziumra nem kell harminc évet várni, a tervek szerint legkésőbb 2025. szeptember 1-jén megnyílik mind a gimnázium, mind a Lányi Ferenc Szakgimnázium és az uszoda, amely együttesen alkotják Magyarország legnagyobb középiskolai beruházását, a Dunakeszi Diáknegyedet.
„Komoly összefogás eredménye, hogy a mai évnyitó megvalósult. Köszönöm a Kormánynak és Tuzson Bence országgyűlési képviselő úrnak, a Dunakeszi Tankerületi Központnak és Dunakeszi Város Önkormányzatának, hogy az ügyünk mellé álltak és hittek az elképzelésünkben. És külön köszönöm azt a megfeszített munkát, amelyet az elmúlt három hónapban az oktatás elindulásáért sokan végeztek, hiszen májusban kaptuk meg az engedélyt az illetékes minisztériumtól. Erre az évfolyamra mindenki emlékezni fog, ez az 54 diák és tanáraik, élükön Zentai Kati igazgatónővel fogja megalapozni az iskola szellemiségét, megteremteni a hagyományait. És fontos kiemelni, hogy egy országosan elismert intézmény vette őket szárnyai alá, hiszen mindaddig amíg fel nem épül a Dunakeszi Diáknegyed, addig a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tagintézményeként működnek. Sok sikert kívánok minden diáknak és tanáraiknak, és kívánom, hogy éljenek a nekik megadatott lehetőséggel!” – mondta évnyitó beszédében a polgármester.
Az ünnepségre Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője is eljött, és a következő szavakkal bíztatta a diákokat: „Ti vagytok az alapítók, ti fogjátok tartalommal megtölteni a falakat, ti határozzátok meg, hogyan tekintenek majd mások erre az iskolára. Kívánom, hogy sikerüljön megalapozni a szellemiséget, amelyre az egész ország büszke lehet.”
Példaértékű összefogás valósult meg Dunakeszin. A három hónappal korábban megérkezett engedély után rohamos tempóban kellett a tanári kart megtalálni, az évekig Járási Hivatalként működő épületszárnyból újra tantermeket varázsolni és az induláshoz szükséges diákokat felvenni. Ezzel az indulással megvalósul az a cél, hogy a három év múlva elkészülő Dunakeszi Diáknegyed már osztályokkal lesz feltöltve. Idén két osztály indult, jövőévtől már évente négy, mert a Váci Szakképzési Centrum is felvételt hirdet a 8. évfolyamos diákok körében.
Zentai Kati, a IV. Béla Király Gimnázium igazgatónője is szívből szólt a megjelentekhez. „A mai évnyitó egy kicsit más, hiszen nemcsak egy iskolaévet kezdünk, hanem elindulunk egy olyan közös úton, amelynek vége egy új intézmény térségünkben, a IV. Béla Király Kéttannyelvű Gimnázium. Egy iskola alapítása, hagyományainak megteremtése, szokásainak kialakítása nagy felelősség. Sok-sok ott tanító tanár, és oda járó diák formálja és alakítja évtizedek alatt. Nagy a felelősségünk, hiszen Szent-Györgyi Albert szavaival élve, „olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája”… Páratlan összefogással az új iskola 2 nyelvi előkészítős osztállyal, 54 fővel elindulhat.” – hangsúlyozta, majd megnyugtatta a szülőket, hogy ígéri, gyermekeik e valóban családias hangulatú iskolában a lehető legjobb oktatásban részesülnek, és megízlelhetik annak felemelő érzését, hogy részesei lehetnek egy új, színvonalas intézmény megalakulásának.
Új kollégáit, a tanári kart Zentai Kati csak a „kezdő nyolcas”-ként emlegeti: Ivánszky Ágota német, Furkó Gergely informatika (rendszergazda), Duna Judit Ágnes matematika – testnevelés, Póczik Eszter és Hudacsek Éva angol, Baranyai Tibor történelem és Föedlné Bedők Gyöngyvér magyar szakos tanárok tanítják majd a két osztályt.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.