BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2022. szeptember 2., péntek 12:54

ÚJBUDA ÁTVÁLLALJA A HELYI KÖZÉTKEZTETÉS TÖBBLETKÖLTSÉGEIT; VÁLTOZTATÁSI TILALOM A KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT TERÜLETÉN; KÖNNYEBB LESZ HELYI NÉPSZAVAZÁST TARTANI
ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA ÁTVÁLLALJA A TÖBBLETKÖLTSÉGET   

A tanévkezdés terheit enyhíti, hogy a közétkeztetés a kormányzati sarcok ellenére sem drágul a kerületben. A nyersanyagárak drasztikus emelkedésére és a megnövekedett energiaárakra hivatkozva kereste meg Újbuda Önkormányzatát a Klassz Menza Kft. július elején. A KSH adatai alapján a júliusi 13,7%-os infláció folyamatosan emelkedik, a szakértők szerint ez a tendencia több mint 30%-os drágulást mutat januártól. Tekintettel a megnövekedett nyersanyag- és energiaárakra, a Képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat idén szeptembertől december 31-ig 20%-ra növelte nyersanyagköltséget. A közétkeztetést igénybe vevő újbudaiak kiadásai azonban idén nem fognak megugrani, mert az önkormányzat 2022-ben teljes egészében magára vállalja ezt a többletkiadást.


VÁLTOZTATÁSI TILALMAT VEZETNEK BE A KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT TERÜLETÉRE 

Újbuda képviselő-testülete, összhangban a Fővárosi Önkormányzat álláspontjával, ezzel határozottan kinyilvánította szándékát arról, hogy a 2017-ben elfogadott, intenzív beépítést lehetővé tévő építési szabályzat szerinti épület NEM építhető fel ezen a területen.   A most bevezetett moratórium egyben biztosítja annak lehetőségét, hogy az épület fő tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat részleteiben felül tudja vizsgálni az épülettel kapcsolatos terveit, alternatív megoldásokat dolgozzon ki az esztétikai és műszaki értelemben egyaránt leromlott épület megújítására, amelyet követően a környéken élők és a Fővárosi Önkormányzat bevonásával sor kerülhet az ingatlanra vonatkozó, lényegesen mérsékeltebb beépítést lehetővé tevő, új építési szabályzat elfogadására.


CSÖKKEN A HELYI NÉPSZAVAZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES LAKOSSÁGI ARÁNY 

A Képviselő-testület döntése alapján csökken a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírások mennyisége. A korábbi 25%-ról 15%-ra csökkentették a szavazásra jogosult lakosság arányát, így mostantól a lakóközösségek és azok érdekképviselői könnyebben tudnak helyi népszavazást kezdeményezni az itt élők számára fontos kérdésekben. A döntésre egyebek mellett azért volt szükség, mert az utóbbi években virágzásnak indult helyi civil közösségek, csoportok önállóan képesek megszervezni, megfogalmazni és képviselni saját érdekeiket, így fontos támaszt nyújtanak a kerületi választott döntéshozóknak abban, hogy valóban alapos, az érintettek különféle szempontjai szerint összehangolt válaszokat tudjanak találni a felmerülő kérdésekre, kérésekre.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.