AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. szeptember 12., hétfő 08:42

Átadták az ország első erdei olvasókabinját
Országosan egyedülálló építménnyel, egy erdei  olvasókabinnal gazdagodott a Molnár Gábor Parkerdő Csingervölgy városrész határában. Az ünnepélyes átadáson, szeptember 9-én elhangzott, hogy Fekete István író gondolatai is megelevenednek a projektben, ő ugyanis azt írta egyszer, hogy olvasni és írni csak csendben szeret, mert akkor elevenednek meg a természet erői. A helyszínen, az erdőben, a fák alatt tartott programon Ugron Zsolna, az EKF irodalmi koncepciójának kidolgozója köszöntőjében megfogalmazta, a céljuk az volt, hogy az irodalmat vigyék el az emberekhez, valamint elősegítsék a művészet és a természet találkozását, amely régen természetes volt. 
Baló Dániel az olvasókabint tervező diákok vezető tanára az előzményekről szólva elmondta, hogy 
hogy az egy éves kurzus keretein belül az első félévben kis csapatokban dolgozva terveztek különböző kabinokat, amelyek közül az EKF és a tanárok közösen választottak egyet, amely  Formanek Liza és Fazakas Imola munkája volt. Azt a második félévben kiviteli terv szintűre dolgozták ki úgy, hogy már a szükséges anyagokat is meg tudták rendelni.  Az 5 méter magas, 150 centiméter széles, 6 méter hosszú úgynevezett bivakszállással kombinált olvasókabin. A két, egymással szembe fordított könyvespolc között találhatók azok a platformok, amelyeken a turisták puritán körülmények között, hálózsákban vagy polifoamon pihenni vagy aludni tudnak. 
Navracsics Tibor miniszter köszöntőjében kiemelte, az  Európa Kulturális Fővárosa céljai között szerepel, hogy biztosítsanak a programok mellett olyan lehetőségeket a régióhoz tartozó településeknek, amelyek a közösségek kialakulását és megerősödését szolgálják. 
Az olvasást egyéni időtöltésként tartják számon, de az sem kizárt, hogy a természetet és a könyveket kedvelő emberek itt találkoznak, ismerkednek meg és válnak közösséggé. A másik célkitűzés, hogy ne csak a szellemi és művészeti életet lendítsük fel, hanem a gazdasági pályát is alapozzuk meg. Reméljük, hogy a diákok, akik a tervezést és az építést végezték, beleszeretnek a térségbe és itt települnek le, és remélik, hogy az együttműködés 2023 után sem szűnik meg.
Schwartz Béla, Ajka város polgármestere köszöntőjében kiemelte, örül, hogy az Európa Kulturális Fővárosa kapcsán is előtérbe kerül Fekete István író, aki az 1930-as években Ajkán volt intéző, számos műve itt született. Azt írta, hogy olvasni és írni csak magányban szeret, ugyanis akkor érzi a természet erőit. A polgármester köszönetet mondott az egyetem oktatóinak és hallgatóinak, az EKF vezetőinek, Navracsics Tibornak, és saját munkatársainak, majd hozzátette, reméli, elterjed az építmény híre, az emberek sorban állnak azért, hogy bejuthassanak.
Ugron Zsolna kérdésünkre elmondta,  az ajkai önkormányzat támogató hozzáállásnak köszönhetően került a városban a kabin. Az EKF szakembereinek az ötlete az volt, hogy hozzák egymáshoz közelebb a természetet és a művészetet. Azt korábban elhatározták, hogy a MOME hallgatóival szeretnének együtt dolgozni. Zsolna hozzátette, hogy  a Parkerdőben most járt először, a kabinba szívesen jönne vissza, és valószínű, hogy Fekete István könyvet olvasna. Semmihez nem hasonlítható hangulata lehet itt, az erdei környezetben egy plédbe burkolózva átélni az élményt.
Schwartz Bélától megtudtuk, szívesen eltöltene a helyen 2-3 órát, miközben valamelyik Ajkán íródott Fekete István művet olvasná. Az iró a bükkfák fenségességét, a csertölgy illatát, a csendet emelte ki az erdőben szerzett élményei közül. A polgármestertől megtudtuk, hogy a kabinba előzetes regisztrációt követően kártyával lehet bemenni, így nyomon követhető, hogy ki mikor használta azt. 
Schwartz Béla megfogalmazta, hogy az EKF számtalan olyan lehetőséget kínál, amelyre, amikor eldöntötték, hogy csatlakoznak, nem is gondoltak. A kabin is ilyen. 
A projektben olyan szakemberekkel dolgoznak, akiktől sokat tudnak tanulni. 
Fazakas Imola és Formanek Liza tervei alapján kezdete a második félévben a csoport kidolgozni a kabin részletes terveit. Imola művészeti iskolában tanult, gimnáziumba olyan osztályba járt, ahol az építészettel is megismerkedhetett. Pályafutását nem a számok és a vonalak között képzelte el, ezért jelentkezett a MOME -ra. Jelenleg mester szakos, hamarosan kezdi diplomamunkáját. Az olvasókabin tervezése elején szkeptikus volt. A munka során tudatosult bennük, hogy nem csupán a megszokott módon, a szobában a karosszékben ülve lehet olvasni, hanem a természetben is. Liza hozzátette, hogy az egy hétig tartó, napi 10-12 óra munka fárasztó volt, de élvezték, és csapatépítésnek is kiváló volt. Tervezik, hogy eljönnek, és egy vidám táborozás közben kipróbálják azt. Remélik, a természetjárók vagy csendre vágyók is örömüket lelik abban. 

Az Ajka város Csingervölgy településrészén található 
MOME studioB – Erdei olvasókabin projekt a ‘MOME studioB’ vezetésével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete kreditált kurzusának részeként valósult meg. Az installációra a Kristály-völgy Egyesület pályázott a VEB2023 EKF keretein belül, Ajka Város Önkormányzatának támogatásával. Az oktató Baló Dániel László és Bene Tamás. 
A projekt kidolgozásában és építésében résztvevő hallgatók Almási Anett, Bitter Fruzsina, Dresch Katalin Anna, Dugár Szabolcs, Hegyi Fanni, Horváth Norbert Péter, Krusinszky Kitti, Kulcsár Dávid, Nyéki Henrietta, Páll Áron, Sebestyén Noémi Éva, Szabolcs Kira Eszter, Zachár Dorottya. Az építés augusztus 28-tól szeptember 4-ig zajlott. Támogató volt a Drevotta talajcsavar. 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.