ÁPORKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2022. szeptember 16., péntek 09:54

Elindult a „Minibölcsőde építése Áporkán” című projekt
Áporka Község Önkormányzata A Széchenyi Terv Plusz Program TOP-Plusz-3.3.21 „Gyereknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése” c. pályázati felhívás keretében sikeres támogatási kérelmet nyújtott be egy csoportszobás, nyolc férőhelyes minibölcsőde építésére. A projektet az Európai Unió és a Magyar Kormány 176,54 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti, a támogatás mértéke 100%.


Az áporkai önkormányzat célja a kormányzattal összhangban, hogy fejlessze a gyermekek számára a napközbeni elhelyezést biztosító intézmények kapacitásait, ezért egy új, 8 férőhelyes minibölcsődét kíván létrehozni. Áporka 1 267 fős Pest megyei település, ahol a 0-3 éves korúaknak jelenleg semmiféle napközbeni ellátás nem elérhető. A településen a 0-3 évesek száma évek óta stabilan 40 fölötti. A családoknak helyben óvoda és általános iskola elérhető.
A Tűzoltó utcában egy új, 159 m2-es önálló épületben valósul meg a minibölcsőde, ami szervezetileg az Áporkai Nyitnikék Óvodához fog tartozni. A két intézmény fizikailag is határos lesz egymással. Három új munkahely jön létre a minibölcsődében.
Az új épület teljes körűen akadálymentes, ezzel is biztosítva az esélyegyenlőség elvét.  Az intézmény a legmodernebb energetikai előírásoknak is megfelel, megújuló energiát is használ, amit a tetőn elhelyezett napelemek biztosítanak. Kiemelt figyelmet fordítunk a víz felhasználására: víztakarékos csapokkal, wc-tartályokakkal látják el az épületet. Az esővizet locsoláshoz gyűjtjük. A projekt tervezése során igénybe vettük a Magyar Bölcsődék Egyesületének szakértőjét, aki véleményezte az építészeti terveket és segíti majd az új intézmény alakulását.  A játszóudvar mérete 500 m2, ami a bölcsődés gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően lesz kialakítva. Az önkormányzat érvényes építési engedéllyel rendelkezik, a kivitelezési munkák a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhetnek meg. 

 További információ kérhető: phivatal@aporka.hu



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.