BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2022. szeptember 16., péntek 13:36

SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ MEGVALÓSÍTÁSA BÉKÁSMEGYEREN – ÖNKORÁNYZATI BÉRLAKÁSOK FELÚJÍTÁSA SAJTÓNYILVÁNOS POLGÁRMESTERI BEJÁRÁS
Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet a VEKOP-6.2.1-15 „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” tárgyú felhívásra. A pozitív elbírálás után a VEKOP-6.2.1-15-2016-00009 azonosítószámú, „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” című projekt Támogatási Szerződése 2018. október 3-án került megkötésre. A humánerőforrás-fejlesztési elemek mellett infrastrukturális beavatkozások is szerepeltek a projektcélok között, ez utóbbi közé tartozott az akcióterületen a multifunkciós Táncsics park megépítése is, mely 2022. tavaszán került átadásra.  

Az önkormányzati bérlemények fejlesztése 2021. márciusában kezdődött el 5 üresen álló, leromlott állapotú bérlakás teljes felújításával és a lakhatáshoz szükséges bútorozással. Ezek a lakások a később felújításra kerülő, 41 önkormányzati bérlemény lakóinak átmeneti otthonául szolgáltak, a bérlemények felújítási időszakában. A bérlők ki- és visszaköltöztetését az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. munkatársai végezték el, a bérlők bútorainak ideiglenes tárolását is biztosítva. 

Az átmeneti lakások felújítása után 5 lakásonként haladt a kivitelezés ütemezése, jellemzően az egy tömbben lévő lakások és a tömbök közötti rövid átjárhatóság biztosítása határozták meg a sorrendet. A felújítás 2021. évben a Margitliget utca 1., 2., és 3. számú társasházait érintette, itt valósult meg 23 bérlemény felújítása. A fejlesztés eredményeként többek között az önkormányzati bérlemények energetikai korszerűsítése valósult meg, felújításra került a lakások teljes elektromos rendszere, vízvezetékei, a fürdőszobák, burkolatok és konyhák is megújultak.
   
2022. évben további 18 lakás felújításával folytatódott a projekt, a Szindbád utca 1., 2. és 3. sz. társasházi tömbökben, ugyanezen műszaki tartalommal. Az utolsó két lakás műszaki átadása 2022. szeptember 22. napján fog megvalósulni. Összességében elmondható, hogy 41 bérlő/család életminőségét jelentősen emelte a fejlesztés, mind esztétikai, mind gépészeti és energetikai vonatkozásban. A programban részt vevő családok a projekt keretében mentálhigiénés szolgáltatást és fogászati ellátást is kaptak, mely tovább erősítette a program hatását.

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00009 azonosítószámú Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren című projekt keretében sikeresen megvalósult 46 önkormányzati bérlemény felújítása, ebből 41 jelenleg is lakott önkormányzati bérlemény, 5 üresen álló önkormányzati bérlemény, mely a felújítások alatt átmeneti szállást nyújtott a bérlőknek. A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával került megvalósításra.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.