KISAPOSTAG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2022. szeptember 16., péntek 21:47

Sajtóközlemény - Kisapostag az élhető település – Sikeres pályázat
Kisapostag Község Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz Program TOP_Plusz-1.2.1-21 „Élhető települések” c. pályázati felhívás keretében sikeres támogatási kérelmet nyújtott be „Kisapostag az élhető település” címmel. A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-FE1-2022-00012 számú projekt célja a települési csapadékvíz elvezető rendszerek kialakítása, fejlesztése. A projektet az Európai Unió és a Magyar Kormány 294,043 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti, a támogatás mértéke 100%.
A tervezett fejlesztésekkel a projekt fő célja a helyi népesség és a vállalkozások számára vonzó települési és térségi környezet kialakítása. A projekt integrált módon tartalmaz infrastruktúra-fejlesztéseket, melyek a lakosság, kiemelten a fiatalok helyben maradásához járulnak hozzá, egyúttal a település általános környezeti állapotát javítják.
Kisapostag településszerkezete révén a Petőfi Sándor utcára merőleges magas szintkülönbségű utcákról a nagy esőzések alkalmával – amely a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb – a lezúduló víz a Petőfi utcát borítja el, majd utat talál a patakmederbe. A sodrás erőssége miatt erodálnak az utcák és a patakmeder is. Jelen projekt célja, hogy a Széchenyi István utca teljes körű felújítása által ez a probléma megoldódjon. A projekt révén a Széchenyi utca útburkolata megújul és vízelvezető árok lesz kiépítve, amely majd a patakmederbe vezet a Petőfi utca alatt. Ezáltal a vízkáresemények csökkennek. Az elnyert források révén a Petőfi utcán szintén vízelvezető rendszert épít az önkormányzat, melybe becsatlakozik az összes ingatlan. A közlekedésbiztonság megteremtése céljából a Hungária presszótól a 6-os számú főúton található buszmegállóig járda lesz kiépítve úgy, hogy a telepítendő két gyalogosátkelőhelynél, a parkolóknál akadálymentes közlekedés biztosítva legyen. A fejlesztés érinti a jelenlegi kisapostagi üdvözlő tábla környékét, ahol új közpark épül, ahol baráti társaságok, családok pihenhetnek majd kulturált környezetben.
A fejlesztések hozzájárulnak Kisapostag élhetőségének javításához és a térségi felzárkózásához. A helyi fejlesztésekkel erősödik, valamint élhetőbbé válik a község.
A projektről bővebb információ a https://elhetotelepules.kisapostag.hu/ oldalon található.
További információ kérhető:

Nagy Attila
nagyattila@kisapostag.hu
+36/30 391 23 11
1 csatolt kép Kisapostag az élhető település - Pályázatindító sajtótájékoztató - 2022.09.16. - Kisapostag Polgármesteri Hivatal Előadóterem
1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény - Kisapostag az élhető település - sikeres pályázat
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.