DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. október 20., csütörtök 13:22

Dabas hivatalosan is az ország közepe
Dabas Város és Hernád Nagyközség önkormányzata közösen megvalósított Leader pályázat segítségével jelöli meg a mai Magyarország mértani középpontját. 
Az utóbbi években többször is a figyelem középpontjába került, hogy hol helyezkedik el a mai Magyarország mértani középpontja. Ezért Hernád önkormányzata a Lechner Tudásközponthoz fordult a helyszín megahatározása érdekében. 2019 október 28-án a Lechner Tudásközpont a korábbiaktól eltérő módszertant alkalmazva (Magyarország pontos határát alkotó poligon súlypontjának, centroidának meghatározását) végezte el térinformatikai eljárással. Az eredmény alapján a centroid Dabas közigazgatási területére esik, 17 méterre Hernád közigazgatási határától.  
A tudományos eredmények arra ösztönözték a településeket, hogy ennek a ténynek hangot adva megjelöljék az ország mértani középpontját, az Ország Szíve elnevezéssel. Valamint a projekt keretében a két települést összekötő gyalogosan, kerékpárral és lóháton is járható 19 kilométer hosszú, a helyi nevezetességeket, látványosságokat érintő túraútvonalat alakítottak ki.

Az emlékpontot október 22-én, 9.00 órakor adják át a települések vezetői és a két térség országgyűlési képviselői.

1 csatolt dokumentum Dabas az orszag kozepe
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.