NAGYKÁLLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. november 23., szerda 15:42

Korszerű és energiatakarékos Nagykálló új bölcsődéje
A közelmúltban átadták az új, három csoportszobás bölcsődét Nagykállóban, a Bajcsy-Zsilinszky E. utcában. A 36 gyermeket befogadó intézmény 355 millió forint európai uniós és állami forrásból valósult meg.
Korszerű, környezetbarát, színes és energiatakarékos – röviden így jellemezhető a nagykállói Napsugár Bölcsőde, melynek átadóünnepségét szeptemberben tartották. A kivitelezési munkálatok még múlt év tavaszán kezdődtek, az idei nevelési év kezdetén pedig már birtokba vehették a kis bölcsődések az új intézményt, amely korszerű építési technológiával készült.
- Fontos szempont, hogy a város legújabb, 570 négyzetméter alapterületű létesítménye korszerű épület, megújuló energiaforrások felhasználásával készült, ami azt jelenti, hogy modern fűtéssel - hőszivattyúval és gázfűtéssel - rendelkezik, a tetőszerkezetre pedig napelemek kerültek elhelyezésre - mondta Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere, aki hozzátette, hogy a pályázatot ugyan az előző városvezetés nyújtotta be, de a tervezést és a kivitelezést már a jelenlegi testület vitte végig. - Nagyon szép épülettel gazdagodott városunk, köszönet érte a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Simon Miklósnak, Magyarország Kormányának és a képviselő-testület tagjainak, hogy megtudtuk valósítani ezt a projektet – fűzte hozzá Horváth Tibor.
Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt arról is, hogy a most megvalósult beruházás mellett, hamarosan elkészül a református egyházközség egy csoportszobás bölcsődéje, melynek a közelmúltban kezdődtek a kialakítási munkálatai. A városban rövidesen négy csoportba írathatják be gyermekeiket a helyi szülők.
- A nagykállói intézmény is része a Nyírség átfogó bölcsődeépítési és bővítési programjának, melynek során 16 bölcsőde készült el, illetve jelenleg is épül, mintegy 4 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően több száz új bölcsődei férőhellyel gyarapodik térségünk. A legkisebbek napközbeni ellátása, ami eddig csak a nagyobb települések sajátossága volt, már a kisebb településeken is elérhető. Fontos szempont, hogy ha a kisgyermeket nevelő szülők dolgozni szeretnének, akkor a kicsik napközbeni felügyelete ennek ne legyen akadálya akkor sem, ha a családban ezt nem tudják megoldani – mondta az átadóünnepségen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.
Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében reményét fejezte ki, hogy nagyon sok gyermek azokban az években fog közösségbe járni, amikor a leginkább fogékony, ezért lényeges szempont, hogy milyen körülmények között tölti bölcsődés, vagy óvodás napjait.
- Nekünk pedig - politikusként, közéleti emberként - az a feladatunk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsuk számukra. Lényeges, hogy a befektetett sok-sok forint jó helyre kerüljön, ott kamatozzon, ahol kell: a kiművelt emberfőbe. Mert ha valaki az oktatásba fektet – akárcsak egy forintot is -, az valóban a jövőt építi – hangsúlyozta Baracsi Endre.
– Bölcsődénkben a csoportszobák berendezése, a korszerű játékok mind-mind azt szolgálják, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Itt saját korosztályukkal lehetnek, erősödnek társas kapcsolataik, megélhetik a közös játék örömét. Munkatársaimmal a biztonságos, szeretetteljes légkör kialakítására törekszünk – mondta Krausz Gabriella, a Napsugár Bölcsőde vezetője az avatóünnepségen.
Az intézményben a 36 férőhelyes, három csoportszoba a hozzátartozó mosdókkal, öltözővel az épület földszintjén kapott helyett, míg az első emeleten dolgozói öltöző, teakonyha található, valamint kialakítottak egy közel 50 négyzetméteres foglalkoztató termet is.
Nagykálló Város Önkormányzata 354 999 999 forint, vissza nem térítendő támogatást nyert „A jövő bölcsődéje Nagykállóban” című, TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00033 azonosítószámú pályázat megvalósítására, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az új épület kivitelezésén túl az intézményhez szükséges kiszolgálóhelyiségekbe eszközök, berendezések, valamint udvari játszóeszközök beszerzését is fedezte az elnyert támogatás. A bölcsődefejlesztésnek köszönhetően 6 új munkahely is létesült a városban.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.