BAKONYCSERNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. január 9., hétfő 09:37

Elkészült a záportározó Bakonycsernyén
Bakonycsernye Nagyközség Önkormányzata 360,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretén belül a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések c. TOP-2.1.3-16 kódszámú pályázati felhívás keretében záportározó kialakítására.
A záportározó építése a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” c. TOP-2.1.3-16 kódszámú pályázati felhívás keretében  Bakonycsernye Nagyközség Önkormányzata 360,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a TOP-2.1.3-16-FE1-2019-00003 azonosító számú projekt megvalósítására.  
Bakonycsernye vízkárok által erősen veszélyeztetett település, ahol szinte évenként előfordultak csapadékvíz okozta veszélyhelyzetek, melyek jelentős károkat okoztak a magán, az önkormányzati és az állami vagyonban egyaránt. Az elmúlt években jelentős belvízvédelmi, vízrendezési célú beavatkozásai voltak az önkormányzatnak. Az önkormányzat kiemelt célja, hogy a települési vízelvezető rendszerek - egységes rendszert alkotva - hatékonyan tudják funkciójukat betölteni, és a belterületet a károktól megvédeni.
A Súri-patak Bakonycsernye feletti szakaszán kialakuló villámárvizek elleni védelem érdekében a település feletti területen egy olyan záportározó került kiépítésre, amely képes ezt a veszélyhelyzetet elhárítani. A bakonycsernyei tározó elzárási szelvénye a Súri-patak 2+670 km szelvényében közvetlenül Bakonycsernye nagyközség felett van, ahol a patak vízgyűjtőterülete 19,9 km2. A tározó alatt a Súri-patak mederrendezésével és a benőttség megszüntetésével, a közúti áteresz átépítésével helyreállításra került a megfelelő vízszállító-képesség, és ezzel Bakonycsernye és a környező települések árvízvédelmi biztonsága is megoldásra került hosszútávon. 
A projektről bővebb információt a  oldalon olvashatnak.
További információ kérhető:
Turi Balázs, polgármester
06-22-413-001


1 csatolt dokumentum Záró sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.