FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. január 30., hétfő 09:28

Elektromos kisteherautó a város szolgálatában
Fonyód Város Önkormányzata a Balaton Fejlesztési Tanácsnál sikeresen pályázott egy új gép beszerzésére. Egy elektromos kisteherautót vásárolt településünk, a pályázat jóvoltából 60 %-os támogatással, önerővel együtt mintegy 16 millió Forintért. Az új járművet a Városüzemeltetés üzemelteti majd, az ő mindennapi munkájukat fogja segíteni.


A Goupil G4-L típusú elektromos teherautó maximális sebessége 50 km/h, egy 10 KW-os, 57 Nm-es indukciós motorral szerelték, vonóhoroggal ellátták és a magasított platója miatt jól kihasználható a kapacitása.


Fonyód 10 km hosszú partszakasszal, hat szabadstranddal, egy fizetős stranddal és rengeteg közparkkal, Natura 2000-es területtel rendelkezik. Ezen területek fenntartásában, a keletkező hulladék, lomb, fű, faág, stb. összegyűjtésében veszik majd hasznát. Egy önkormányzati kisteherautó, ami szemetet gyűjt össze, napi szinten átlagban legalább 100 km-t tesz meg városszerte.


A gép beszerzésével Fonyód Város Önkormányzata környezetvédelmi célokat is igyekezett megvalósítani, ami az elektromos jármű beszerzésével környezetbarát módon teljesült is, valamint a megnövekedett üzemanyagárak miatt a takarékos üzemeltetés is lényeges volt. A pályázat során éppen ezért több szempont is befolyásolta a választást úgy, mint a teherbírás, a hatótávolság egy töltéssel (belterületi használatra), környezetvédelmi szempontok (zéró emisszió, minimális zajkibocsátás), az akkumulátor összetétele és újrahasznosíthatósága, a jármű kezelhetőségének egyszerűsége, garancia, ár-érték arány és végül a fenntarthatósága és gazdaságossága egy dízel, vagy benzines járművel szemben.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.