SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. március 17., péntek 11:56

Szolnokra ért a Petőfi-busz
Az "Átröpűlök hosszában hazámon" című utazókiállítás a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából szeptember 1-jén kezdte az országjárást. Vasárnapig a szolnoki Hild téren szállhatnak fel az érdeklődők a különleges járatra.
A Petőfi-buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló vándorkiállítás alternatív lehetőséget kínál azon településeknek és intézményeknek, amelyek esetleg nem tudnák megnézni a busz utazótárlatát. Melynek gerincét tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers adja, a tárgyak az alkotó életét meghatározó "keresztutakat", kapcsolatokat jelenítik meg.
Az esemény megnyitóján Rusvai Károly önkormányzati képviselő (fotó) köszöntötte a jelenlévőket: – Bár ismeretek szerint Szolnokhoz nem kötődik Petőfi, de a Tiszáról írt verse által mégis nagyon erős kapcsolódást érezhetünk a költővel mi szolnokiak, illetve térségben élők. Ez a kapcsolódás most még szorosabbá válhat, ha megtekintjük a mobilbusz tárlatát – hangsúlyozta. Rusvai Károly hozzátette: az a teljesítmény, melyet Petőfi rövid élete során véghez vitt, mindannyiunk számára példaértékű lehet. Hazaszeretet, hazafiság jellemezte az életét, a munkássága a fiataloknak is példa lehet. Bízom benne, hogy minél többen megtekintik ezt a különleges bemutatót.
A múzeumbusz Szolnokon március 19-ig várja a látogatókat, 20-án Mezőtúrra „gurul tovább” a vándorkiállítás, melyet március 21-én Túrkevén lehet megtekinteni.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.