BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2023. március 23., csütörtök 14:06

Újbuda nemet mond a túlépítettségre, a Miniszterelnökség által javasolt rozsdaövezeti kijelölésre
Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete határozatban utasította el, hogy a Miniszterelnökség Rozsdaövezeti Bizottsága rozsdaövezetté nyilvánítsa a Temesvár u. 20. szám alatt található ingatlant. Az átsorolással ugyanis lehetővé válna, hogy a területen újabb építkezés kezdődhessen el, amelynek hatásait a környéken élők szenvednék el.  
Az önkormányzat tavaly decemberben minősített többséggel változtatási tilalmat rendelt el számos, nagy intenzitású beépítést lehetővé tévő ingatlanra. A változtatási tilalom elrendelése közérdeket szolgált, annak célja a visszafordíthatatlan változások megelőzése. Újbuda ezzel az intézkedéssel is azt kívánja elérni, hogy az új beépítések intenzitása a hatályos kerületi építési szabályzatban rögzítettnek megfelelően csökkenjen és ezzel összhangban a zöldfelületek mértéke növelhető legyen. 
A Miniszterelnökség Rozsdaövezeti Bizottságának elnöke levelében értesítette az önkormányzatot arról, hogy támogatta a jelzett ingatlan rozsdaövezeti akcióterületté történő nyilvánítást. Ez egyben nemzetgazdasági szempontból történő kijelölést is jelent, amelynek következtében lehetőség nyílik arra, hogy az önkormányzat döntéseit figyelmen kívül hagyva, a hatályos építési szabályzat által biztosított beépítési mértéket akár lényegesen meghaladó épület épülhessen, kisebb zöldfelülettel,jelentősen nagyobb környezeti terheléssel. 
Egy olyan beruházás esetén, ahol a kerület nem tud részt venni az előkészítési folyamatban, az ott lakók, dolgozók életminősége veszélybe kerül, hiszen az önkormányzat önerőből nem tudja finanszírozni a megnövekedett igények miatt jelentkező infrastrukturális fejlesztéseket, mint például a  bölcsődei, óvodai férőhelyeket, egészségügyi alapellátásokat, kerékpárutakat, játszótereket, értelmezhető nagyságú  zöldfelületeket.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.