BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2023. május 26., péntek 12:43

Békepárti nyilatkozatot tett Csepel önkormányzata
11 igennel, nem és tartózkodás szavazat nélkül a csepeli önkormányzat is csatlakozott ahhoz a békepárti határozathoz, melyet az Országgyűlés fogadott el a tragikus orosz-ukrán háború első évfordulóján. Az MSZP, DK és Momentum jelenlévő helyi képviselői kikapcsolták a szavazógépüket. 
A nyilatkozat alapján Csepel képviselői kinyilvánítják, hogy elkötelezettek a béke mellett, és azt várják  el a nemzetközi közösség minden tagjától is, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, valamint kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Elítélik Oroszország háborús agresszióját, és elismerik Ukrajna önvédelmét. 
"Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és hajtja végre. Felhívjuk a Kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek megsegítését." - áll többek között a dokumentumban. 
A háború első heteiben Csepel önkormányzata is segített a Magyarországra özönlő menekülteknek. Akkor a csepeli Ifjúsági Tábor alakult át ideiglenes menedékké. Ugyanakkor a DK, az MSZP és a Momentum csepeli képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a háborúhoz kapcsolódó békepárti nyilatkozat nem csepeli, hanem pártpolitikai ügy, ezért nem kívántak a szavazásban részt venni. 

 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.