BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2023. június 27., kedd 15:51

Maradjon az önkormányzatnál a védőnői szolgálat!
Nem támogatjuk a védőnői szolgáltatás állami irányításba adását, és ha ennek ellenére is elveszik az önkormányzattól, ragaszkodunk ahhoz, hogy a védőnők bére és juttatásaik ne csökkenjenek!


A képviselő-testület ma döntéssel is megerősítette, hogy a védőnői szolgáltatás 2023. július 1-i állami irányításba vételével nem ért egyet, a döntést nem támogatjuk, és továbbra is azt javasoljuk, hogy maradjon az önkormányzatnál a védőnői szolgálat!


Rengeteg energiát fektetettünk abba, hogy jól működő védőnői szolgáltatást nyújthassunk a kerület lakóinak, de az egészségügyi törvény módosításával sajnos kikerülnek a védőnők az önkormányzatok fennhatósága alól.


Egy törvénymódosítás szerint ugyanis a védőnők feletti munkáltatói jogokat többé nem az önkormányzatok fogják gyakorolni, hanem a megyei irányító kórház alkalmazottai lesznek.


Amennyiben figyelmen kívül hagyják véleményünket, és mégis elveszik az önkormányzattól a védőnői szolgáltatást, abban az esetben arra kérjük a kormány által kijelölt intézményfenntartó szervet, hogy a továbbra is biztosítsa az önkormányzat által a védőnők részére eddig nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásokat.


Konkrétabban: a védőnők részére flottás mobiltelefont, laptopot az általuk használt szoftverrel, BKK bérletet, étkezési hozzájárulást, szolgálati lakás igénybevételének lehetőségét biztosítottuk, továbbá évente félhavi alapilletmény összegével azonos juttatásban részesülnek.


Meggyőződésünk, hogy az átalakítással a védőnők nem veszíthetnek, nem kerülhetnek rosszabb élethelyzetbe, hiszen az általuk nyújtott szolgáltatás rendkívül fontos minden II. kerületi szülő és újszülött számára.


Őrsi Gergely polgármester



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.