BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2023. november 16., csütörtök 19:45

Felavattuk Göncz Árpád és Göncz Zsuzsanna emlékpadját a Vérhalom téren
Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna 2023. november 16-án lenne száz éves. Ebből az alkalomból avattuk ma fel az emlékhelyet.
Göncz Árpádra és Göncz Zsuzsannára, két szomszédunkra, úgy emlékezhetünk, mint akik külön-külön és együtt is példát mutattak és mutatnak nekünk mind a mai napig, legyen szó szociális érzékenységről, hazaszeretetről, demokráciába vetett hitről, és talán a legfontosabbról, az emberségről.
Emlékezzünk rájuk budai házaspárként, akik mintául szolgálnak nekünk, és emlékezzünk rájuk külön-külön is, az író, műfordító köztársasági elnökre és Zsuzsa asszonyra, aki szociális érzékenységéről nem egyszer tett tanúbizonyságot. 
Az elhelyezett emlékpad nem szokványos. Körpad egy fa körül, melyről csodálhatjuk a tér bármely részét, emlékezhetünk a múltra, melyet adtak nekünk, és arra, hogyan lehetünk méltóak az ő példájukhoz.
Köszönöm, hogy ilyen sokan velünk tartottak, és együtt emlékeztünk! Köszönöm, hogy együtt avathattuk fel az emlékhelyet családtagokkal, és hálás vagyok a Gulyás Andrásnak, a Göncz Árpád Alapítvány elnökének és az alapítványnak, hogy méltóképpen emlékezhettünk ma és emlékezhetünk az előttünk álló hétvégén. 
November 17 és 19. között, naponta 10 és 16 óra között a közönség számára is látogatható lesz a volt köztársasági elnöki rezidencia a Vérhalom tér 7-ben, ahol Göncz Árpád és Zsuzsa laktak 2000-től halálukig. Ott lesz megtekinthető a Göncz Árpád életéről szóló tablókiállítás is.
A rezidencián vezetett sétákat is szervezünk, velem november 17-én 15 órakor találkozhatnak. 
További vezetett séták - november 17-én (pénteken) 11 órakor Göncz Kinga, - november 18-án (szombaton) 11 órakor ifj. Bibó István, 15 órakor Gulyás András, - november 19-én (vasárnap) 11 órakor Gulyás András, 15 órakor Göncz Kinga osztják meg emlékeiket.
Őrsi Gergely polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.