BUDAPEST FŐVÁROS VII. kerület - Erzsébetváros Önkormányzata
2024. január 24., szerda 16:34

Ha egy önkormányzat bevételei növekednek, akkor a kormány valamilyen úton-módon rá akarja majd tenni a kezét a pénzre
Ha egy önkormányzat bevételei növekednek, akkor egyvalamiben biztos lehetünk, különösen, ha nem fideszes településről van szó: a kormány valamilyen úton-módon rá akarja majd tenni a kezét a pénzre.

Ez történik most is, ugyanis amíg 2019-ben Erzsébetvárosnak még nem volt szolidaritási adó fizetési kötelezettsége, addig 2024-ben már több mint 2 milliárdot kell befizetnünk. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy mire. Senki sem tudja, hogy ez a pénz valóban a szegényebb települések támogatására megy vagy esetleg reptérvásárlásra vagy éppen a Vodafone megvételére.

A kormány a nagyobb önkormányzati bevételekkel kapcsolatban csak a nagyobb mértékű sarcolás lehetőségét látja. Azt már elfelejtik, hogy az Európa-rekorder infláció és a kormányzati rezsinövelés a települések kiadásait is jelentősen megnövelte. Arról sem beszélnek, hogy a járvány alatt bevezetett ingyenes parkolás, az iparűzési adó lefelezése és a gépjárműadó elvétele mekkora lyukakat ütött az önkormányzatok költségvetéseiben.

Ha nőnek a bevételeink az örvendetes, mert egyrészt többet tudunk félretenni, amivel felkészülünk a következő váratlan kormányzati sarcra és így elkerülhetünk egy csődöt. Másrészt pedig többet tudunk fordítani az erzsébetvárosiakra és Erzsébetváros fejlesztésére. Az évek óta folytatott felelős gazdálkodásunkkal ugyanis nemcsak túléltünk ebben a hatalmas kormányzati ellenszélben, hanem el is indítottuk az elmúlt 30 év legnagyobb társasház-felújítási programját, folyamatosan újítjuk fel az évtizedekig elhanyagolt önkormányzati lakásokat és a fővárosban is példaértékűnek számító szociális rendszert működtetünk, olyan szolgáltatásokat is nyújtva, amelyekkel tulajdonképpen állami feladatokat látunk el.

Az a kormány, amely ezeknek a feladatoknak az ellátásától vesz el pénzt az önkormányzattól, az nem Erzsébetváros és az itt élők érdekeit szolgálja.

Niedermüller Péter
polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.