BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2024. február 9., péntek 16:02

Dr. László Imre, Újbuda polgármesterének sajtóközleménye
Van olyan országos ügy, és van olyan helyzet, amikor a helyi politikának is véleményt kell nyilvánítania. Erkölcsi kötelességünk ezért megszólalnunk Novák Katalin köztársasági elnök botrányos kegyelmi ügyével kapcsolatban.
 
Újbuda Önkormányzatának 4 frakcióvezetője ezért előterjesztést nyújtott be a február 15-i testületi ülésre, amelyben elítéli, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette egy pedofil bűnöző bűntársát. Úgy véljük, hogy az Alaptörvény rendelkezése szerint a köztársasági elnök elsődleges feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét. Egy pedofil bűncselekményben bűntárs személynek adott kegyelem azonban súlyosan sérti a nemzet igényét a gyermekek védelmére, és rombolja ezzel a társadalmi igazságosságot.
 
Az alábbi politikai nyilatkozat elfogadását javaslom a képviselő-testület következő ülésén:
„Mi, Újbuda önkormányzati képviselői kijelentjük, hogy Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától. Elfogadhatatlannak tartjuk és a leghatározottabban elítéljük, hogy Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűntársa volt a pedofil erőszak miatt elítélt igazgatónak. Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról, olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet.”
 
Amennyiben a határozatot elfogadja a testület, nyilatkozatunkat eljuttatjuk Novák Katalin köztársasági elnöknek; illetve fővárosi képviselőként hasonló tartalmú nyilatkozat elfogadását kezdeményezem a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésén.
 
Budapest, 2024. február 9.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.