Önkormányzati Minisztérium
2010. május 13., csütörtök 11:29

Kormányzati segítség a zempléni településeknek
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese 2010.  május 11-én, a rendkívüli esőzések nyomán kárt szenvedett zempléni települések polgármestereivel találkozott Komlóskán.


A helyi önkormányzati vezetőkkel együtt áttekintették a vis maior szabályozás gyakorlati alkalmazásának tapasztalatait.


A Komlóska patak ebben az évben már másodszor lépett ki medréből. A hegyekből lezúduló víz nagy mennyiségű törmelékkel borította el a település utcáit, és megrongálta a kiépített mederszakaszt, valamint az utak burkolatát.
A megáradt patak kárt okozott az önkormányzati tulajdonban levő és közösségi összejövetelek céljául szolgáló Ruszin-kertben is, ahol az ún. csűrt le kellett bontani.


A környező hegyaljai települések – Erdőhorváti, Tolcsva, Vámosújfalu és Olaszliszka – ugyancsak jelentős kárt szenvedtek a heves esőzésektől: utak, hidak, támfalak váltak használhatatlanná a megáradt patakok miatt. Makkoshotykán és Hercegkúton a hirtelen lezúduló csapadék okozott jelentős károkat.


Az érintett települések vezetői nagyra értékelték a minisztérium segítő szándékát, de jelezték:  érdemi megoldást csak egy vízrendezési beruházás hozhat, amely nem tartozik a tárca hatáskörébe. Ún. zápor-tározók kialakítására már készültek tervek. Ezek lennének képesek a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű víz befogadására.
A polgármesterek egyetértettek abban, hogy a megállapításokat – átadás-átvételi jegyzőkönyv formájában – a következő kormányzat tudomására hozzák.


Időközben megérkezett Komlóskáról a település vis maior igénye, amely közel 100 millió forint. Ezt jelenleg szakértők vizsgálják.  
A település előlegre is számít a károk elhárításához és a helyreállítási munkálatok megkezdéséhez, de ezt a kérelmét még nem terjesztette elő.
Az Önkormányzati Minisztérium soron kívüli elbírálást ígért a zempléni településeknek.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.