PEST VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. május 28., péntek 13:14

Kisebb Pest megyében a munkanélküliség
Pest megyében 7, 5%-os volt a munkanélküliségi mutató 2009 decemberében - derült ki a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ tájékoztatójából. A megye 2009. évi munkaerő-piaci helyzetéről Vass István főigazgató számolt be a Pest Megyei Közgyűlés előtt a Megyeházán. A KSH reprezentatív munkaerő-felmérése alapján - 200IV. negyedévében 498,5 ezer fő volt jelen a munkaerőpiacon, a 15-74 éves népesség 57,6%-a. A foglalkoztatottak száma 499 ezer fő, az álláskeresők évi átlagos száma 38, 4 ezer fő. Éves szinten a foglalkoztatási arány nagyobb, a munkanélküliségi ráta pedig kisebb volt, mint országosan.


Az országos értékhez képest kedvezőbb munkaerő piaci mutató a régió térségei között jelentős szóródást mutat. Pest megye területén a legkedvezőbb helyzetben Budaörs térsége van. A Budapesthez jó közlekedési infrastruktúrával közvetlenül kapcsolódó térségekben a munkanélküliségi ráta 6% körüli.


A nyilvántartott gazdasági szervezetek száma 175 ezer volt, 3,6%-kal több mint egy évvel korábban, ezzel szemben az országos növekedés mindössze 1,9%-os volt. A vállalkozások mintegy felét kitevő társas vállalkozások száma 5,6%-kal, az egyéni vállalkozásoké 1,6%-kal emelkedett. Főtevékenység szerint a legtöbb vállalkozást az ingatlanügyek gazdasági ágban regisztráltak, ezt követte a kereskedelem, a gépjárműjavítás, az építőipar és az ipar.


A gazdasági ágak többségénél csökkent az alkalmazásban állók száma. A korábbi években jelentős foglalkoztatónak számító ipari és építőipari szervezeteknél egyaránt 10%-os létszám csökkenés következett be az előző évekhez viszonyítva. Összességében az alkalmazásban állók 80%-ának munkát adó versenyszférában 5%-kal csökkent, a költségvetési szerveknél pedig 2,4%-kal emelkedett a létszám.


Csoportos létszámleépítés 45 cégnél volt Pest megyében. A munkáltatók legfőbb okként a belföldi kereslet csökkenését, illetve finanszírozási problémákat jelöltek meg.  A létszám- leépítések a feldolgozó ipart, ingatlanügyeket, gazdasági szolgáltatást, valamint pénzügyi tevékenységet érintettek a leginkább.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.