TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 11., péntek 08:40

Tokaji is csatlakozik az árvízkárosultak megsegítő mozgalomhoz
Az árvízkárosultak megsegítésére, a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ Érdi Tamás zongoraművész közreműködésével koncertet rendez, 2010. június 15-én 18.00 órai kezdettel.


Belépődíj 1500 Ft.
A bevétel teljes összegét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel a művész és a város!


Érdi Tamás zongoraművész koncertje élőben a budai várban és a Duna Televízió DunaTékájában


 „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az ő játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy talán chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni. Nem véletlen, hogy Chopin igazán közel áll hozzá…”- írja Érdi Tamásról Kocsis Zoltán, a világhírű zongoraművész.
A Duna Televízió mindig szívesen áll a különleges tehetségű művészek mellé, ezért örömmel adunk hírt róla, hogy Érdi Tamás június 18-án, 20.30-tól Gyertyafényes Chopin címmel ad ünnepi zongorakoncertet a budavári Királyi Borház és Pincemúzeumban. A hangverseny a Grazioso Kamarazenekar Zene és Bor 2010 című budavári koncertsorozatának első állomása. (A következő koncertekre június 30-án, július 7-én, 14-én és 21-én kerül majd sor.) Az ingyenes hangverseny fővédnöke dr. Nagy Gábor Tamás, Budapest I. kerületének polgármestere lesz. Az est folyamán bemutatjuk a Nemzet Televíziója által kiadott, A belső fény című DVD-t – ezt hamarosan meg is vásárolhatják a DunaTékában, -, mely Tamás 2008-as Szatmárnémeti gyertyafényes Chopin koncertjének felvételét tartalmazza. A híres zeneszerzőhöz kapcsolódóan a Magyar Posta is különlegességgel készül, ezen az estén leplezik le ugyanis a Frédéric Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából kiadott új emlékbélyeget.
A hangverseny kapcsán több műsorunkban – Hattól nyolcig, Kívánságkosár, Család-Barát - vendégünk lesz Tamás, hogy személyesen mesélhessen az előkészületekről és Chopin-hez kötődő élményeiről.
A komolyzenét kedvelőknek igyekszünk már a koncert előtt is értékes programot nyújtani: június 13-án, 22.45-től tűzzük műsorunkra Érdi Tamás 30. születésnapi koncertjét, melyet tavaly rögzítettünk a Szépművészeti Múzeumban. Az esten Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán zongoraművészek – nem mellesleg Tamás pályájának fontos résztvevői – életükben először játszanak négykezest az ünnepelt kedvéért, akit rajtuk kívül Törőcsik Mari, Keszei Bori, Petrányi Judit és a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara is köszönt.
Érdi Tamás játszott Vásáry Tamás zongoraművésszel Londonban a Barbican Centerben, Kocsis Zoltánnal a Művészetek Palotájában, de volt szólóestje a Carnegie Hallban, az ENSZ Palotában, Rómában a Villa d’Este Palotában, a lengyel Paderewski Központban és a Varsói Királyi Palotában is. A Chopin Év alkalmából 45 koncertmeghívást kapott, négyezer embernek játszott például Varsóban, a híres Chopin-szobor alatt.
Chopin CD-je Lions-díjat, Schubert CD-je Gundel-díjat kapott, 2008-ban pedig megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima Díjat is. Művészdiplomát a Torontói Royal Conservatorium ösztöndíjasaként szerzett Leon Fleisher tanítványaként, de részt vesz Rév Lívia párizsi mesterkurzusain, valamint Vásáry Tamás is rendszeresen foglalkozik vele. Sütő András pedig ezt mondta játékát hallgatva: „Tamás Chopint játszott felejthetetlenül – én meg csodáltam őt, aki önkörén belül legyőzhetetlen. Király ő, ha játszik csodás birodalmában.”


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.