MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 30., szerda 11:01

„Ki kell tűzni a célt, az álmot, s egyszer megvalósul”
Tállai Andrást nevezték ki a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős államtitkárává. Ezért jogszabályi előírásnak megfelelően június 30-án lemondott polgármesteri címéről. A 2002. óta városunk polgármesteri teendőit ellátó politikust az elmúlt nyolc évről, valamint jövőbeni feladatairól, terveiről kérdeztük.

– Az elmúlt nyolc esztendőben óriási változásokon ment keresztül városunk. Ennek legszembetűnőbb jelei a nagyberuházások. Az új Matyó Múzeum, a dél-nyugati elkerülőút, a 16 lakásos társasház, a fürdőfejlesztések, a Polgármesteri Hivatal B épülete, a Marx Károly út 1. szám alatti épület és - a Szent Imre Tagiskola felújítása. Nehéz volt ezeket a komoly fejlesztéseket megvalósítani és mi lesz a folytatás?
– Az Ön egyik legnagyobb vágya teljesült 2008. április 30-án, amikor aláírták a Repülőtér hasznosításáról szóló befektetői szerződést.
– Az elmúlt nyolc esztendő melyik eredményére, pillanatára a legbüszkébb ?
Nagyon sok mindenre büszke vagyok. Még nem voltam polgármester, de felemelő érzés volt 2001-ben ott ülni a Jézus Szíve templomban október 13-án, amikor az érsek úr felszentelte. Megkönnyeztem 2005. júniusában a Matyó Múzeum átadását, de nagyon megható volt az elkerülő út átadása is. Több olyan momentumra emlékszem, ami hihetetlen, hogy megvalósult, mert előtte csak álomnak tűnt. Jó érzés végigmenni a városon. Büszke vagyok az utakra, a szépen felújított épületekre, a díszburkolatra. Nagyszerű, és jóleső érzés, ha az ember azt érzi, hogy van eredménye a munkájának.
– Az elmúlt esztendőkben az utak, járdák építésére és közvilágítás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetett. Mennyivel javult mindezek révén a település infrastruktúrája?
– Az egészségügyi intézményeinket sem kerülte el a változás szele, hiszen több eszközbeszerzésre, szolgáltatás-bővítésre került sor az évek során.
– A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben is komoly fejlesztés valósult és valósul meg. Milyen hatással van ez városunk turizmusára?
– A beruházások mellett az évek során a költségvetési stabilitás érdekébe az önkormányzati intézmény-rendszer racionalizálására is sor került.  Milyen volt az elmúlt nyolc esztendőben az Önkormányzat gazdálkodása?
– A kultúra, és a sport területére is nagy hangsúlyt fektetett. Hogyan jellemezné, értékelné ezeket a területeket?
– Az újonnan megalakult Kormányban Ön látja el az Önkormányzatokért Felelős államtitkári feladatokat. A törvényi előírások alapján június 30-án, a képviselő-testületi ülésen mondott le polgármesteri tisztségéről. Kinek adja át az őszi választásokig a város vezetését, illetve ki indul majd a FIDESZ színeiben polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon?
– Államtitkárként milyen területek, feladatok fognak Önhöz tartozni?
Sokan kérdezik, hogy miért is vállaltam el. Engem mindig megtalálnak a feladatok, én pedig nem szaladok el előlük. Nagyon bízom benne, hogy nem lesz hiányérzetem, nem fogom megbánni, hogy ezt a megbízást választottam. Egy biztos, hogy minden tudásommal és energiámmal azon leszek, hogy a munkámat eredményesen végezzem. Nem titkolom, hogy államtitkárként segíteni fogom a települést, tehát ha jó ötletek, jó pályázatok indulnak a városból, akkor oda fogok figyelni és törvényes eszközökkel lobbizni fogok azért, hogy a Mezőkövesd vagy a térség bármely településének pályázata befutó legyen.
– Hogyan fogadta a döntését családja, szűk környezete?
– Milyen volt Mezőkövesd polgármesterének lenni és mit üzen az utódjának?
Mit üzenek az utódomnak? Munka, munka, munka!  Ha nem fogja más érdekelni, csak a munka, akkor jönni fognak az eredmények. Ne törje meg a kritika, de figyeljen oda rá! Ne bízza el magát, ha megdicsérik, de hallgassa meg! S ennek mentén végezze dolgát, hiszen sok-sok teendő van. Jelentős fejlesztés fog megvalósulni városban, de az előrelépést folytatni kell.  Sok energiát kell fordítani a belső tartalmi munkára például az oktatás minőségének emelésére és komoly teendők vannak az egészségügy, az idegenforgalom terén is. Nem utolsó sorban figyeljen oda a költségvetésre is.
Ha az embernek jó támogatói vannak a képviselő-testületben, munkatársai a Polgármesteri Hivatalban, akkor, ami elkezdődött nyolc évvel ezelőtt az folytatódni fog a városban. Az biztos, hogy az itt élők ezt nagyon igénylik, s én azt tapasztalom, hogy az eredményeket pedig elismerik. Különösen a választásokon, hiszen annak szavaznak bizalmat, aki elvégzi a feladatokat. Én már kétszer voltam ebben a helyzetben, s nagyon büszke vagyok rá. Továbbiakban is segíteni, támogatni fogom a képviselő-testületet, s együtt fogok örülni a város sikereinek.
Szeretném megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt nyolc évben segítette támogatta munkámat! Elnézést kérek azoktól, akiket a munka hevében megbántottam! Az új városvezetésnek sok sikert, kitartást, jó erőt, egészséget kívánok!



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.