GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. július 5., hétfő 12:55

Inkubátor ház épülhet. A gyulai képviselők a fejlesztések mellett voksoltak
Letették voksukat több fontos fejlesztés mellett a gyulai képviselők a város legutóbbi közgyűlésén. Döntöttek egyebek mellett a Várfürdő beruházás kiegészítő támogatásáról és az Implom József Általános Iskola bővítésének pályázatáról is.
Érvek és ellenérvek ütköztetése után végül is név szerinti szavazással határoztak a képviselő-testület tagjai arról, hogy megadják a kiegészítő támogatást A Gyulai Várfürdő kiemelt projektjéhez. A turizmus, a helyi vállalkozás érdeke, hogy a fürdő fejlődjön, ezért az erre fordított pénz jó célokat szolgál, s megtérül majd. Ezen indokok alapján döntött a közgyűlés a fejlesztés további támogatása mellett.
Ugyancsak hosszútávú érdekeket szolgál az Implom József Általános Iskola fejlesztése és bővítése, aminek összköltsége 563 millió forint, az önerő pedig 72 millió 450 ezer forint. A közbeszerzési eljárást első körben eredménytelennek kellett minősíteni, s a szükséges önerő összegét 19 millió 800 ezer forinttal meg kellett emelni. A beruházás tervezett befejezési határideje 2011. december 21.
A vállalkozás ösztönzés, s a befektetők vonzása a célja a GyulaBusinessPark határ menti inkubátorház építési pályázat benyújtásának. Az önkormányzat sikeresen szerepelt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló  Együttműködési Program első fordulójában, s így a déli elkerülő út mentén inkubátorház megépítésére kapott lehetőséget. A tervek között szerepel egy 1 600 m2-es inkubátorház megépítése, illetve kapcsolatépítő workshopok az érdeklődő határ menti vállalkozóknak az aradi kamarával közösen. A beruházás eredményeként 210 ezer m2 infrastruktúrával ellátott új iparterület, 12 féle üzleti szolgáltatáscsomag, legalább 10 vállalkozás tevékenységéhez szükséges, 1 600 m2-es csarnoképület megépítése valósulhat meg. Az inkubátorház 4-5 új munkahelyet is teremt. Az összességében 580 millió forintos beruházás megvalósításához a városnak 57 millió forint önerőt kell biztosítani.
A júniusi közgyűlésen a képviselők tájékoztatást kaptak a polgármesteri hivatal tevékenységéről is. Az elmúlt négy évben az eddigiek mellett több új feladat is hárult a hivatalra, így a belvíz-mentesítési, közvilágítási, vagyonhasznosítás, - nyilvántartás, intézményi felújítások műszaki ellenőrzése, közvilágítás, szúnyoggyérítés, a Városgazdálkodási Igazgatóságtól kerültek át. A dolgozói a Városházán fogadják az ügyfeleket, de Gyulaváriban, a részönkormányzat épületében is működik információs szolgálat, s kéthetente Dénesmajorban is ellátnak ügyeletet. Becsyné dr. Szabó Márta főjegyző elmondta: Bár az elmúlt négy év során nem tudtunk lakossági közmegelégedettségi felmérést végezni, a korábbi vizsgálatban megfogalmazott kritikákat, hiányosságokat megszívlelve igyekeztünk azokat megszüntetni. A jövőben az ügyintézés informatikai hátterének további fejlesztése elengedhetetlen, komoly gondot okoz az irattár állapota, ennek megfelelő helyen történő kialakítása mindenképp indokolt.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.