BESENCE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. augusztus 10., kedd 21:10

Besence Open!
Avagy őrült ötletek viszik előbbre a világot…
Ignácz József, Besence polgármestere 2009-ben az RTL Klub híradójában kapott hideget is, meleget is, ugyan miért van szüksége egy 120 lelkes, társadalmi gazdasági problémákkal küzdő településnek teniszpályára.
Az interjú felkeltette a Laukoon Film producereinek érdeklődősét, és lőn… teniszklub is a teniszpálya mellé.
Komolyra fordítva a szót, most, tehát 2010. augusztus elején fejeződött be Besencén az egy hónapos intenzív teniszkurzus, amelyen harmincegy helybéli lakos vett részt. Huszár Károly (Kari bá’), a Pécsi Tenisz Club vezetőedzője egy hónapra kiköltözött a faluba, és napi 8 órában oktatta a falu apraját és nagyját a tenisz fortélyaira, a fair játék írott és íratlan szabályaira.
A Laukoon Film fantáziát látott ugyanis a szokatlan kezdeményezésben, és megkereste a falu polgármesterét, nem lennének-e partnerek egy dokumentumfilm forgatásában, történetesen arról, milyen hatással van egy munkanélküliséggel sújtott pici település életére a sport, nevezetesen a tenisz. A besencei önkormányzattal közös pályázatot nyújtottak be az OSI-hoz július 30-án filmgyártásra, fiatalok tehetséggondozására.
A Magyar Teniszszövetség is „beszállt” adományaival (teniszlabda, cipő, póló), így biztosítva a játék mindennapos kellékeit.
Kari bá’ részese lett a falu életének, a teniszen keresztül alapvető sportetikai normákat tanított. A sportszerű küzdés mellett például arra is megtanította a helyieket, hogyan kell sportszerűen veszíteni.
A falu egészét felforgatta a tenisz, elementáris erejű közösségformáló, és szemléletformáló hatása az egyszerű hétköznapokban is érezhető. Kari bá’ pedig ígérete szerint továbbra is kijár, rendszeresen, hetente egyszer. Az edzőtábor augusztus 1-jén házi bajnoksággal zárult, a férfi és női egyéni mérkőzések reggel 7 órától délután 3-ig tartottak. A legjobb játékosok, vállalkozó kedvű érdeklődők pedig elfogadták Kari bá’ meghívását Pécsre, a napokban zajló Szuperliga Bajnokságra.
Mészáros Bernadett


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.