ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. augusztus 15., vasárnap 15:32

Jogász-képviselő, iskolaigazgató és belgyógyász főorvos a díjazott - átadtáka Pro Urbe Esztergom-kitüntetéseket
Kora délután az esztergomi Vármúzeum lovagtermében adték át a "Pro Urbe Esztergom" kitüntető címeket. A 2010-es díjazottak: dr. Kolumbán György, Kotz István és dr. Pák Gábor.

Dr. Kolumbán György 1942-ben Nagyváradon született. Édesapja Esztergomban töltött be járásbírói tisztet, így lett esztergomi lakos. A pécsi jogi egyetem elvégzését követően előbb az esztergomi Tervező Vállat jogásza volt húsz éven át, majd Lékai László érsek megbízásából a Főegyházmegyénél dolgozott jogi területen. 2002-ben a Rudnay Sándor Egyesület és az Esztergom Barátainak Egyesülete listáján, majd 2006-ban a Fidesz jelöltjeként egyéni kerületből jutott a város képviselő-testületébe, amelyben a Közbeszerzési és Ügyrendi bizottságot vezeti. Dr. Kolumbán György a képviselői munka mellett is Esztergom hagyományainak és közügyeinek szenteli.

Kotz István Celldömölkön született. A pécsi Tanárképző Főiskola elvégzése után Esztergomba nősült, így vált esztergomivá és két leánygyermek édesapjává. A Kossuth Lajos Általános Iskolában kezdett tanítani, majd a Vízügyi Múzeumban dolgozott. A Városi Tanács Művelődési Osztályán több iskola szakmai munkáját követte nyomon, szakmai tevkenységét 1991-ben Miniszteri Dícsérettel ismerték el. Ugyanebben az évben nyerte el a Somogyi Béla (később Babits Mihály) Általános Iskola igazgatói tisztét. 1994-től az általános iskolai igazgatók munkaközösségét vezeti, 1992-től az oktatási bizottság állandó meghívottja, 1998-tól az oktatási és ifjúsági bizottság külsős tagja. 2000-ben a képviselő-testülettől  - kiemelkedő szakmai és a városért végzett tevékenységéért - elismerő oklevelet kapott. 1990 óta tagja a helyi választási bizottságnak.

Dr. Pák Gábor az esztergomi Szent István Gimnáziumban érettségizett. Pécsi egyetemi tanulmányai után kezdett dolgozni az esztergomi kórház belgyógyászatán. 1981-től főorvos, 1993-tól orvosigazgató-helyettes, 2000 és 2009 között orvosigazgató, 2009-től a II. belgyógyászat osztályvezető főorvosa. Több szakmai társaság tagja, vezető tisztséget tölt be a Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójában, a veszprémi Akadémiai Bizottság Gasztroenterológiai Munkacsoportjában. 143 előadás első szerzője, 18 elsőszerzős publikációja jelent meg. Az operatív endoszkópia, valamint a dialízis-kezelések meghonosítója Esztergom térségében. A vékonybél endoszkópiás vizsgálatának, valamint annak kapszulás formája hazai bevezetésének úttörője - számos hazai és külföldi fórumon tartott előadást, beszámolót, és osztályának egyik orvosa a vidéki gyakorlatban ritka tudományos fokozatot ért el 2009-ben.


4 csatolt kép Pro Urbe Esztergom 3Pro Urbe Esztergom 2Pro Urbe Esztergom 1Pro Urbe Esztergom 4
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.