CSENGER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. augusztus 18., szerda 09:34

Csenger Város Önkormányzat Képviselő-testülete O'sváth Györgyöt, a Magyar Máltai Lovagok elnökét a város díszpolgárává választotta.
Csenger Város Önkormányzat Képviselő-testülete O'sváth Györgyöt, a Magyar Máltai Lovagok elnökét a város díszpolgárává választotta.

Az O'sváth - család a XVI. század elején költözött fel Székelyudvarhelyről Csengerbe. Azóta a család elterjedt és az ország közéletében számos kiváló pozíciót foglalt el. Egyik nevezetes tagja volt O'sváth László, a királyi belügyminisztérium elnöki osztályának főnöke, György apja, kinek meghatározó szerepe volt a II. Világháború idején 130.000 lengyel megmentésében. Emlékét a budai-várban emléktábla, Csenger főterén pedig szobor őrzi.

O'sváth Györgynek, Antall József volt személyes tanácsadójának, a Máltali Lovagrend magyarországi messze terjedő tevékenységében az elmúlt 20 év alatt egyedülálló érdemei vannak. Továbbá Csenger Város fejlődésének, különböző projektjeinek volt fáradhatatlan támogatója és szóvivője. Nagy értékű 30.000 kötetes, részben antik könyvtárat is a városra hagyja. A díszpolgárság ezen érdemek elismerését tükrözi vissza.

A díszpolgári oklevelet ez év augusztus 19-én adja át Apáti György, Csenger Város polgármestere, egy négy-fős delegáció élén a Máltai Lovagrend éves kollokviumának keretében a budai várban.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.