ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. december 8., szerda 07:45

Vasárnaptól ismét járnak a vonatok Esztergom és Almásfüzitő között!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján 2010. december 12-én újra közlekednek a vonatok Esztergom és Almásfüzitő között. A vasútvonalon a személyszállítás tavaly december 13. óta szünetelt, de a döntés alapján a vasutas utazóközönség és minden vasútbarát nagy örömére újra élettel telhetnek meg a vasútállomások.
Az Esztergom - Almásfüzitő-vasútvonal 42 kilométer hosszú egyvágányú, nem villamosított vasúti mellékvonal az  Észak-Dunántúlon.Két évig a Budapest-Esztergom vasútvonallal együtt a 2-es menetrendi mező része (2b) volt. A 2008 decemberi menetrendváltástól a 3-as számot viseli. 1891. november 28-án adták át, és az esztergomi vasútállomáson 1991 óta emléktábla jelzi, hogy a vonal 100 esztendős.  A szárnyvonal újraindítása jelentős mértékben szolgálja a térségben élők érdekeit, hiszen amellett, hogy csökkenti a 10-es, 11-es főutak forgalmát, jelentősen növeli a térség gazdasági és idegenforgalmi értékét is, nem beszélve a számos, azonnal érzékelhető egyéb hatásokról. Tekintettel arra, hogy Esztergom többek között egészségügyi központ is, a kórház forgalmának 70-75 százalékát a környező településekről kezelésekre bejáró személyek adják, ezért kiemelten fontos volt a vonal újraindítása, annál is inkább, mivel ez az érintett településeken élők számára olcsóbb és gyorsabb a vasúti, mint a közúti közlekedés. A buszközlekedés ugyanis Dorog felé tér el, így időben és pénzben is többe kerül ez a fajta utazás, hiszen a járatok elenyésző része (mindössze néhány reggeli busz) az, amely a táti úton, Dorogot nem érintve közlekedik. Az újraindított vasútvonalon Esztergomból Almásfüzitőre napi 8 járat közlekedik majd. Ezért fontos, hogy a lakosság időben tudomást szerezzen a vasúti közlekedés nyújtotta szolgáltatásokról, az új menetrendekről, hogy a vasúti közlekedés valóban betölthesse rég megérdemelt pozícióját a tömegközlekedésben.
Az esztergomi kistérség településeinek polgármesterei az Esztergomból 7.49-kor induló járatra együtt szállnak fel és utaznak Almásfüzitőn át egészen Komáromig, hogy együtt népszerűsítsék a legkörnyezetkímélőbb tömegközlekedési formát, a vasúti közlekedést.
Fontos, hogy a lakosság fel legyen készülve a vasúti átjárókon és vasúti sínek mentén az újraindított vasúti közlekedésre, ugyanis az újrainduló vasút nemcsak örömmel jár, hanem jelentős veszélyforrás is lehet.
 
 
 
 
 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.