GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. december 14., kedd 10:43

Jól haladnak a geotermikus munkák - Fúrótornyok a 3-as főút mentén
Néhány hete égbe szökő torony köszönti a Gödöllőre érkezőket a 3-as főút mentén. Az építmény része annak projektnek, aminek keretében a geotermikus energia hasznosítás felé igyekszik nyitni az önkormányzat.
Mint arról már korábban is beszámoltunk, a geotermikus energia hasznosítása már régóta célja Gödöllő önkormányzatának. A tervek között szerepel, hogy a távhő szolgáltatást is ennek felhasználásával korszerűsítsék. 
Még az ősszel elkezdődtek a geológiai felmérések - tudtuk meg  Horuczi Györgytől, a Pannergy üzletfejlesztési igazgatójától  -aminek eredményeként kiderült, itt egy nagyon gazdag geotermikus mező található. A szükséges engedélyek beszerzése után kezdődött meg a munka, első körben a terület előkészítése történt meg, majd a fúrótorony felállítására került sor. Ezt kövezően érkezett meg a fúró berendezés, majd kb. egy hete elkezdődött a fúrás. A számítások szerint egy hónapon belül érik el a kívánt mélységet.
A következő lépés a rétegelemzés lesz, a hozam- és a vízhőmérséklet feltérképezése. Mindezek mellett már zajlanak a következő fúrás helyének előkészítő munkálatai is.
A helyszínen 300 000 gj energia kitermelésére tervezik, ami Gödöllő teljes távfűtésének hőigényét fedezi, annak bővítési lehetőségével, valamint a kastély, illetve az egyetem igényét, és egy nagy üvegház létesítésére is lehetőséget biztosít. A hozamtól és a hőmérséklettől függően 3-4 termelőkút és a visszasajtoláshoz – a tervek szerint  - 2 kút fúrását tervezik.
Mint azt Horuczi György elmondta,  a projekt szempontjából rendkívül hasznos, hogy a terület olyan közel van a városhoz, hogy megfelelő technológiával szinte hőveszteség nélkül ide szállítható a víz.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.