TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2011. január 3., hétfő 23:27 |
A Tokaji aszú nagykövete |
|
A sátoraljaújhelyi születésű, az
általános és középiskoláit Miskolcon végzett dr. Kosárka József a tokaji aszú
nagykövete. Is. És volt többszörös, „rendes” nagykövet. Ünnepi alkalmakra a
tokaji aszút ajánlja a pezsgő helyett.
– Ha újságírók a borokkal kapcsolatos ügyködéseimről kérdeztek, mindig
elmondtam, hogy a tokaji aszú az ünnepek és a meghitt pillanatok itala, a
karácsonyi ebédhez vagy az esküvői vacsorához sokkal jobban illik, mint a
pezsgő – mondja „a borokkal kapcsolatos ügyködéseiről” kérdező újságírónak dr.
Kosárka József.
Megtudjuk tőle, hogy nagyköveti munkájában nagy hangsúlyt kapott hazánk
népszerűsítése, amelynek során borakadémikusként intenzíven foglalkozott a
nemzeti kultúránk fontos részét képező magyar bor propagálásával. Az általa
tartott borbemutatókon a legnagyobb sikerük mindig a tokajiaknak volt, ami
nemcsak a részvevők azonnali visszajelzéseiben, hanem a sajtóvisszhangban is
visszatükröződött. Például egy ilyen kóstoló alapján választott a Vinos &
Copas chilei szakportál egy 6 puttonyos tokaji aszút 2009-ben az év édes
borának.
Mielőtt folytatjuk a borozást, egy
kicsit pillantsunk bele dr. Kosárka József életrajzába. Nagyon vázlatosan.
Tokióban kultúrattasé volt, Caracasban konzul, Mexikóvárosban, Limában,
Santiagóban nagykövet. Többek között a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a
Mexikói Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, a Perui Sommelier Szövetség tb.
tagja, a tokaji, a szekszárdi és a csopaki borrendek tagja.
A limai San Martin Egyetem Bor Intézetében 2004-2006 között vendégprofesszor
volt. Zsűrizett hazánkban, Mexikóban, Chilében, Peruban, Argentínában,
Ausztriában. Cikkei jelentek meg olyan szaklapokban, mint a VITIS, az
AndesWines, az El Periodista (Chile), a Dionisos, a Barricas, a Yema del Gusto
(Peru), a CAV (Venezuela), a CavaArgentina (Argentína) és a magyar Borászati
Füzetek. Elismerései között van a mexikói Becsületrend, és elnyerte Peruban Az
év nagykövete címet.
És akkor térjünk vissza a tokajihoz.
– Tény, hogy ha külföldön valaki tud arról, hogy hagyományos bortermelők
vagyunk, akkor szinte kivétel nélkül a tokajit hozza szóba és többnyire édes
borként ismeri. Sajnos, többen vannak, akik már hallottak a tokaji borokról,
mint akik kóstolási élményre is szert tettek. Jóval kevesebb azok száma, akik
azt is tudják, hogy tulajdonképpen milyen borok készülnek történelmi
borvidékünkön. Világjáró és rendszeres borfogyasztók között gyakran megforduló
„újhelyi magyar emberként” szomorúan tapasztalom, hogy szűkebb régiónkon túl
nem akkora a hírnevünk – állapítja meg dr. Kosárka. Így folytatja:
– Örvendetes fejlemény, hogy az utóbbi években a tokaji aszúk igen jól
szerepeltek fontos nemzetközi borversenyeken, és tekintélyes külföldi szaklapok
többet is magas pontszámokra méltattak. Ezek fontos jelzések, de alig van
közvetlen hatásuk a piaci pozíciók javítására. Az édes borok iránti kereslet
ugyanis meglehetősen korlátozott, és erősek a versenytársak. Aki természetes
édes bort keres, annak még inkább a franciák (Sauternes és Barsac) vagy a német
és kanadai jégborok ugranak be.
A jövőt így látja:
– Biztos, hogy nem segíti a külföldi fogyasztót, ha ennyi féle és minőségű
tokaji bor között kell eligazodnia. Én úgy látom, hogy az aszút és a száraz
furmintot kellene kiemelni és jóval hatékonyabban kommunikálni. A
bormarketingben e téren perspektivikusabb gondolkodást és nagyobb bátorságot is
el tudok képzelni, mert áttörést csak így lehet elérni.
Élményeiből:
– Nagyköveti munkámban nagy hangsúlyt kapott hazánk népszerűsítése, amelynek
során borakadémikusként intenzíven foglalkoztam a nemzeti kultúránk fontos részét
képező magyar bor propagálásával. Az általam tartott borbemutatókon a
legnagyobb sikerük mindig a tokajiaknak volt, ami nemcsak a részvevők azonnali
visszajelzéseiben, hanem a sajtóvisszhangban is visszatükröződött. Például egy
ilyen kóstoló alapján választott a Vinos & Copas chilei szakportál egy 6
puttonyos tokaji aszút 2009-ben az év édes borának.
Ha újságírók a borokkal kapcsolatos ügyködéseimről kérdeztek, mindig elmondtam,
hogy a tokaji aszú az ünnepek és a meghitt pillanatok itala, a karácsonyi ebédhez
vagy az esküvői vacsorához sokkal jobban illik, mint a pezsgő. Az előző perui
köztársasági elnök, akihez egy magyar származású tanácsadója révén juttattam el
közvetlenül néhány üveggel, többször is azzal koccintott. (A nagyköveti
ajándékok arrafelé ilyen szintre „hivatalos úton” többnyire nem jutnak el, mert
„menetközben” általában már gazdára lelnek.) Az idén az egyik chilei
tiszteletbeli konzulunknak egy szép 5 puttonyos volt az ünnepi ajándéka széles
üzleti kapcsolati köre részére.
Szabados Gábor (boon.hu)
|
|
|
|
|
|
|
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat
MTI nonprofit Zrt. 2009 © Minden jog fenntartva.
|
|