SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. január 11., kedd 08:19

Italos Karton Akció - meghosszabbítva
Május 20-áig meghosszabbította az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondoboz gyűjtőakciót - közölte a szervezet.
A gyűjtésben összesen 7 város, 77 intézményének 17 ezer 342 diákja és óvodása vesz részt, akik a pedagógusok útmutatásával, szüleik segítségével gyűjtik az - otthonukban hulladékká vált - italos kartondobozokat. A gyűjtőakció Szeged mellett Budapesten, Gyöngyösön, Várpalotán, Dunakeszin, Miskolcon, Szentendrén zajlik.
Mostanáig összesen 7430 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek vissza a gyerekek. A program nemcsak nevelő célzata, de díjazása miatt is kedvező fogadtatásra talált. Az intézmények 50 kilogramm begyűjtött mennyiségig kilogrammonként 15 forint támogatást kapnak, e felett pedig kilogrammonként 20 forint díjazásban részesülnek. Az adott városban legtöbbet gyűjtő intézmények díját ráadásul megduplázza az egyesülés.
Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból 16 kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe. Azért, hogy ez az arány pozitív irányba változzon, olyan szemléletváltásra van szükség, amelynek kialakítását már gyermekkorban el kell kezdeni - vallják a szervezők.

Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) – amelynek tagszervezete a hazai egyesület – adatai szerint Európában (a 27 EU tagország valamint Svájc és Norvégia) tavaly, összesen 350.000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze szelektíven a lakosok. Ilyen mennyiségű italos kartondoboz anyagának papír részéből 1,7 milliárd A5 méretű iskolai füzet, 560 millió darab mesekönyv, vagy akár 1 milliárd tekercs konyhai papírtörlő is gyártható. Habár a fa megújuló erőforrás, az abból készült papír életciklusának megnövelésével, másodnyersanyagként való használatával kiemelkedő mértékben csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.