Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2011. február 23., szerda 18:18

Felmerül a kérdés: hogyan tovább?
A TÖOSZ ÖNkormányzat című folyóiratának legújabb száma ismét érdekes és tanulságos olvasmányokat közöl, ezek közül néhány témára hívjuk fel a figyelmet.
 
Nem tudni, hogy mennyire adósodtak el az önkormányzatok, mennyi a számlatartozásuk, a hitelállományuk és a kibocsátott kötvényeik értéke – nyilatkozta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára januárban a közszolgálati televízió Ma reggel című műsorában.Egy másik alkalommal azt taglalta, hogy az önkormányzatok helyének és szerepének újragondolása során bizonytalanná vált a legkisebb települési önkormányzatok önálló polgármestereinek, képviselő-testületeinek, bizottságainak és jegyzőinek a létjogosultsága is, merthogy az állam számos feladatot átvesz majd az önkormányzatoktól. Az államtitkár kijelentéseit heves reagálások kísérik. Azzal mindenki egyetért, hogy az önkormányzati rendszert újra kell gondolni, csak a megoldást gondolják másképp. Ezt igazolja a TÖOSZ országjáró körútja is, a megyei fórumokon rendszerint felmerül a kérdés: hogyan tovább? - írja, a legutóbbi ÖNkormányzat Helyzetkép rovatában a folyóirat főszerkesztője.
 
Ésszerűség, hatékonyság, finanszírozhatóság

Az önkormányzati rendszer átalakításának előkészítésekor az önkormányzati alapjogokból és értékekből kell kiindulni. Meg kell őrizni az önkormányzati jogok és kötelezettségek sarkalatos törvényi szintű szabályozását, a hatáskörök gyakorlásában a bírósági védelmet, hogy a jogok védelmében továbbra is az Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni – többek között erre utal Zongor Gábor, az önkormányzati rendszer ésszerű és hatékony átalakításával kapcsolatosan.

Viták kereszttüzében az új közfoglalkoztatási rendszer

2011. január 1-jével megszűnt az Út a munkához program és a közfoglalkoztatás eddigi rendszerét a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltotta fel. Az eddigi polgármesteri reagálások szerint több a hátránya, mint az előnye – foglalja össze a tapasztalatokat Boda Boglárka.
 
Tisztújítás a TÖOSZ-ban

Az őszi önkormányzati választásokat követően a TÖOSZ ügyvezető elnöksége 2011. március 29-re tűzte ki a tisztújító küldöttgyűlés időpontját. Az alapszabály szerint minden megyében meg kell választani a küldötteket, illetve a megyei tagozatok vezetőit. Lapzártánkig hét megyében választották meg a márciusi küldöttgyűlés küldötteit. A fórumok tapasztalatairól a TÖOSZ főtitkára számol be.
 
A látható kezek csodája Szorgalmatoson
 
Takács Pálné, Szorgalmatos polgármestere a címlap hőse. A polgármester asszony Szále Lászlóval folytatott beszélgetésekor régi történeteket elevenített fel falujáról, napjaink hőseiről, a helyiekről, akiknek a szorgalma meghatározza a településük fejlődősét. Az alig több mint nyolcvanéves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szorgalmatos egyenlő távolságra fekszik Tiszalöktől és Tiszavasváritól, utóbbihoz tartozott 2002-ig. Az önállóság évtizede alatt rengeteget fejlődött.
 
„Polgármester lettem”
 
A tavalyi választásokon sok település élére választottak új vezetőt. A TÖOSZ intenzív alapozó képzéssel segíti a tagtelepülések újonnan megválasztott polgármestereit, hogy minél zökkenőmentesebben tudják végezni szerteágazó feladatukat. A három nap során jogi-igazgatási, gazdasági-pénzügyi és kommunikációs ismeretekhez jutottak a résztvevők. Közülük ketten mondták el lapunknak tapasztalataikat.
 
Eltelt négy hónap...
 
Az őszi önkormányzati választások óta eltelt már négy hónap, a Képviselők Képzése Program azonban még mindig zajlik, hiszen sok a megoldandó feladat az önkormányzatok háza táján, így érthető, ha olykor hátrébb csúszik egy nem kötelező tréning a naptárban. Ám akik részt vettek programunkon, nemhogy nem bánták meg, de a folytatásban is részt szeretnének venni. Folyóiratunkban a legutóbbi tréningtapasztalatokról számolunk be, azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk másoknak is a programban való részvételre.
 
Tréning
 
A TÖOSZ és norvég testvérszervezete, a KS (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége) együttműködéséből megszületett a Képviselők Képzése elnevezésű program, amelyet a Polgármester Akadémiához hasonlóan az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogat. A programban való részvétel lehetősége folyamatosan nyitva áll az önkormányzatok számára.
 
Partnerek vagyunk, nem vetélytársak
 
Csaknem negyven település tagja az Önkormányzatok Mátrai Szövetségének, amely a közös közigazgatási és érdekvédelmi gondok megtárgyalására, a fejlesztési lehetőségek megvizsgálására, a megoldások keresésére alakult. Januári tanácskozásuk után a szövetség elnökét, Lénártné Benei Anikót, Abasár polgármesterét kérdezte Hajós Anna.
 
Testvértelepülések
 
A testvérkapcsolatok az 1950-es évek óta teszik lehetővé az európai emberek határokon átívelő találkozásait. Napról napra nő és változik a testvérkapcsolati gyakorlat, de még mindig nehéz megfelelő, megbízható, friss információt kapni az egyes országok testvérkapcsolatairól. Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) ez okból hozta létre a www.twinning.org című honlapot. Kettős feladattal: megfelelő információkat nyújtani a testvérkapcsolatokról, valamint támogatni a testvérkapcsolati partnerkeresést. Sabján Katalin az egyes országok közötti testvérkapcsolatokra hívja fel a figyelmet.

Önkormányzatok takarékon
 
A Közös Pont rovatunkban olyan településeket mutatunk be, ahol egyre több családnak okoz gondot, hogy átvészelje valahogyan a hideg téli hónapokat. A probléma különösen élesen jelentkezik azokban a falvakban, ahol nincs munka, nincs közmű, és már az önkormányzatok sem képesek segíteni. Vagy mégis? – Ónody-Molnár Dóra írása erre keresi a választ.
 
Az ÖNkormányzat legújabb száma ismét érdekes és tanulságos olvasmányokat közöl,  érdemes belelapozni és olvasni.
 
Csiky Ildikó, főszerkesztő

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.