Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2011. március 18., péntek 15:23

Polgárháborús állapotok vannak az egészségügyben
Az egészségügy sorsáról a helyi vezetőkkel közösen kell gondolkodni – mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége gödöllői tanácskozásán, melyen  az egészségügyi reformról, és annak önkormányzati hatásairól tartott előadást.
Az államtitkár elmondta,  az elmúlt időszakban az egészségügyből kivont pénzek miatt az ágazat ellehetetlenült, szinte polgárháborús állapotok alakultak ki. A rendbetételhez hosszú időre van szükség. Ennek első lépéseként  országjáráson tájékozódtak a valós helyzetről, jelenleg pedig zajlik a kataszterfelvétel. Számba veszik például, hogy az egyes térségekben hány szakorvos dolgozik, milyen szakmai háttérre lehet támaszkodni – ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy reális képet kapjanak az általános helyzetről.
A feladatok között elsődleges, hogy az átalakítás eredményeként mindenki betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel férjen hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Szükségesnek nevezte a szakemberek pótlását is, mivel hazánk EU-csatlakozása óta az orvosok 15 százaléka hagyta el az országot. Úgy fogalmazott, jelenleg válságmenedzselésre van szükség.
 A  rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi- és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére.
Mint mondta, az átalakítás elengedhetetlen a kórházi koncentráció nélkül. Ennek során  koordinatív testületek állnak fel nagytérségi egészségszervezési igazgatóság néven. E testületek az 1-1,5 millió lakosonként kialakuló nagytérségekben szervezik meg a magasabb szintű ellátást.
Szócska Miklós felhívta a figyelmet a szakmai szemléletváltás szükségességére is. Ezen belül szükségesnek nevezte az elöregedett kórházak esetében a funkcióváltást: szűrések szervezését, a kúraszerű ellátásokra, a rehabilitációs szolgáltatásokra való áttérést.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.