Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2011. március 18., péntek 15:36

Értékközvetítő törvényt és pedagógus életpálya modellt ígért Hoffmann Rózsa
A közoktatási reform tervezetét ismertette a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tanácskozásán március 17-én Hoffmann Rózsa, a  Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára. Mint mondta, a törvény nyilvánosságra hozott alapkoncepciójához több mint 3000 vélemény érkezett, s annak szövege mintegy negyven százalékban változott az eredetihez képest.

Kijelentette, az új törvénynek értékközvetítőnek  kell lennie, meg kell teremtenie a jogok és a kötelességek egyensúlyát. A reform egyik fontos eleme, a pedagógus-életpálya modell, mely  2013-ban lép életbe, s amely nagyobb megbecsülést, társadalmi elismerést nyújt majd a szakterületen dolgozóknak. Ez nem csak a fizetésemelésről szól, hanem foglalkozik a szakmai fejlesztéssel, a munka ellenőrzésével valamint megoldást nyújthat a kontraszelekció problémájára is.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárának közlése szerint a pedagógusok fizetése is emelkedni fog, arra a költségvetés 100 milliárd forintot különít majd el, a forrását azonban még elő kell teremteni. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közoktatási koncepció néhány héten belül a kormány elé kerül.
Az államtitkár szavai szerint az alakuló új törvény a gyerekekkel szembeni elvárásoknál a munkára, a kötelességtudatra helyezi a hangsúlyt. Mint mondta, a  tartalmi követelményeket alig támasztó nemzeti alaptanterv nem vált be, erre vezethető vissza, hogy az elmúlt években átlagosan romlottak a tanulmányi eredmények. Az új koncepcióba bekerül a tartalmi minimál követelmény is.
A törvénytervezet a jelenlegihez képest sok jelentős változtatást tartalmaz: többek között az idegen nyelv és a természettudományok oktatásának tartalmi és módszertani megújítását, új érettségi szabályozást és egységes szakmai minőségi ellenőrzési rendszert.
3 éves kortól kötelezővé tennék az óvodai ellátásban való részvételt, de ez alól mentesség kérhető.
Bár az iskolák továbbra is a településeké maradnának,  az igazgatók kinevezésébe bele kíván szólni az állam a Kormányhivatalokon keresztül.
Jelentős változás, hogy az új törvény megszüntetné a két tannyelvű oktatást az általános iskolákban, és középfokon is szigorítanák ennek a feltételeit. A szabad iskolaválasztás azonban továbbra is megmaradna. Az államtitkár arról is szólt, hogy 2012-től az állam a fenntartó önkormányzatoktól átvállalja az iskolák működtetési költségein belül 85 százalékot kitevő pedagógusbérek, járulékok fizetését. A fennmaradó 15 százalék biztosítása az önkormányzatokra hárul, ám amennyiben azt nem lesznek képesek kigazdálkodni, úgy az intézményt átveszi az állam.
A terv szerint a kistelepüléseken az elmúlt években bezárt kisiskolák újraindítása is lehetőség nyílik, ehhez pályázat útján biztosítanak majd forrásokat.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.