Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 1., szerda 17:45

Sportcsarnok viseli mától Buzánszky Jenő nevét
Június 1-jén ünnepélyes keretek között leplezték le azt a márványtáblát, amely szerint a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola sportcsarnoka ezentúl Buzánszky Jenő nevét viseli. Az intézmény vezetői szerint ezzel a gesztussal – a tiszteletadás mellett - az Aranycsapat legendás hátvédjét példaképül szeretnék a helyi gyermekek elé állítani.
 
Hetényi Tamás igazgató-helyettes épp arról beszélt köszöntőjében, hogy már négy éve megépült ugyan az azóta is nagy kihasználtsággal működő tornacsarnok, ám a kezdetek óta ott motoszkált a fejükben, hogy méltó nevet kellene adni a létesítménynek. S mivel náluk a futball a legkedveltebb, egyben a legeredményesebb sporttevékenység, mindenképpen egy jeles labdarúgót szerettek volna megnyerni e nemes ügynek. A gyermekotthon évek óta kitűnő emberi és szakmai kapcsolatot ápol Buzánszky Jenővel, így sokáig nem is kellett gondolkodni, ki lehet a legmegfelelőbb megoldás az említett célra.
 
Az ünnepségen méltatták a névadó szerepét és életútját. Buzánszky Jenő pályafutása, bár Dombóváron indult, Dorogon teljesedett ki. Később ő lett az Aranycsapat egyetlen vidéki klubban szereplő játékosa. A címeres mezt hivatalos találkozókon 49-szer húzhatta magára, s olyan sikeres korszakban lehetett válogatott, amikor a nemzeti tizenegy mindössze három vereséget szenvedett. A kiváló hátvéd tagja volt a helsinki olimpián aranyérmes együttesnek, a Londonban Anglia legjobbjai ellen 6:3-ra nyerő, világraszóló diadalt arató csapatnak, valamint az 1954-es svájci világbajnokságon döntőben szereplő gárdának. Később sikerei elismeréséül három város is díszpolgárává avatta, kapott Széchenyi- és Prima Primissima-díjat, MOB-érdemérmet, s kiérdemelte a Nemzet Sportolója címet is.
 
Méltatását Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes egy Bill Shankly-től, a Liverpool labdarúgó-csapatának egykori menedzserétől származó mondással kezdte, aki azt mondta: „Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb”. A politikus szerint az 50-es évek Magyarországára ez teljesen érvényes volt, hiszen a háború után hazánkban a sport jelentette az egyik kitörési és érvényesülési lehetőséget a fiatalok számára. Az Aranycsapat volt ebben az időszakban az – húzta alá Csomós Miklós -, amely megmutatta, egy kis nemzet, egy addig elnyomott, megnyomorított nemzet hogyan lehet naggyá. E páratlan csapat legendája pedig a mai napig él, hiszen a világon bármerre járva tapasztalhatjuk, az Aranycsapat néhány játékosának nevét sokan akkor is fel tudják sorolni, ha mást esetleg nem is tudnak országunkról.
 
A főpolgármester-helyettes kitért arra is: a mostani névadás időzítése amiatt is szerencsés, mivel közeleg június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja, amely ugyan valójában egy gyásznap, de – húzta alá Csomós Miklós – nekünk előre kell tekinteni, s miként az Aranycsapat tagjainak, mindannyiunknak a magyarok elismertségéért kell küzdenünk. Buzánszky Jenő arra hívta fel a labdarúgó-palánták figyelmét, ahhoz, hogy ők is hozzá hasonló sikereket tudjanak elérni, a tehetség mellett nagyon sok alázatra és lemondásra lesz szükségük. Az egykori klasszis kiemelte: ahhoz, hogy a csúcsra érjen, a fizikai erő mellett elengedhetetlen volt számára az a lelki erő, amelyet az iskolai neveltetése adott.
 
A fővárosi fenntartású Batthyány-kastélyban lévő intézmény egyébként rendkívüli a maga nemében: nem csupán azért, mert fontos történelmi események színhelye volt (1849-ben például Batthyány Lajos miniszterelnök élén magyar tárgyaló küldöttség érkezett ide Windischgrätz herceghez, de Vörösmarty Mihály is több ízben látogatta itt meg Batthyány Kázmért, Kossuth Lajos munkatársát), hanem nyitottsága miatt is. A kastélyt és 20 holdas parkját ugyanis évente 15-20 ezer látogató csodálja meg, az épület és annak udvara pedig rendszeresen ad otthont kiállításoknak, konferenciáknak, koncerteknek és egyéb rendezvényeknek. A mostani névadó révén pedig, amellett, hogy ezzel tisztelegnek egy élő legenda pályafutása előtt, újabb értékkel nő a gyermekotthon jó hírneve.  
 
Fotók: Majtényi Mihály
Szöveg: Vass János

3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.