Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2011. június 2., csütörtök 13:27

Négy új díszpolgárt avatott a XIII. kerület
Kimagasló programok a XIII. kerület születésnapja tiszteletére

A XIII kerület önálló közigazgatási egységgé válását 1938. június 1-jén hirdette ki az akkori főpolgármester. Ebből az alkalomból kimagasló közművelődési és sport programok zajlanak a kerületben, a június 5-ig tartó rendezvénysorozat alkalmával.

A Május 14-i Vízimajálissal kezdődött a rendezvénysorozat a Népsziget bejáratánál, ahol a legkülönfélébb hajónemekben mérték össze erejüket az egyesületi, az amatőr illetve a családi vízi járművek. Május 21-én az Életmódnap a Szent István parkban biztosított lehetőséget, hogy a lakosság egy helyen több szolgáltatást igénybe vegyen, és képet kapjon aktuális egészségi, mentális állapotáról, közben tartalmasan kikapcsolódjon.

Szintén május 21-én a Vasas SC, az Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesület valamint az Angyalföldi Természetbarát és Testedzőegyesület közös önkormányzati sportnapot tartott a Vasas SC pályáján és az önkormányzat Újpalotai úti Sporttelepén. Május 27-én került sor a Magyar Hajó- és Darugyár emléktáblájának felavatására a Váci úton.

A sorozat legrangosabb eseménye volt a június 1-jén az új Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) megrendezésre kerülő díszpolgáravató ünnepség. A kerület polgármestere dr. Tóth József díszpolgárrá avatta az életútjuk során kimagasló munkásságú, a XIII. kerület fejlődéséhez hozzájáruló kiemelkedő személyeket. Heten „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjban részesültek. Aznap este az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ adott helyet komolyzenei koncertnek.

A XIII. kerületi bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, ruszin, szerb és szlovák kisebbségi önkormányzatok a Babér utcai templom előtti téren rendezik június 5-én, vasárnap 11.00-19.00 között a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválját. A látogatók a színes felvonulást, gasztronómiai bemutatókat és táncházat is élvezhetik. Vendégként részt vesz az eszéki Magyar Népkör Egyesület kórusa is.


2011. évi Díszpolgárok

Békés Pál író (posztumusz)

A 2010-ben elhunyt Békés Pál író a múlt évben bekövetkezett haláláig volt lakosa a XIII. kerületnek. Ő volt a Nagy Könyv mozgalom kezdeményezője, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar bizottságának elnöke. Kerületünkben nyitotta meg a Pozsonyi úton a Pagony gyermekkönyv üzletet. A Vígszínház társulata játszotta és játssza ma is darabjait. Nagymértékben hozzájárult a főváros és ezen belül a kerület szellemi, kulturális életéhez. József Attila díj, Márai díj, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje és számos más állami és irodalmi díj kitüntetettje.


Hegedűs D. Géza színész, rendező, egyetemi tanár

A Főiskola elvégzés után, 1975-ben a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. 1987 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, igazgatóhelyettese, egyetemi docens. A Magyar Színészkamara elnöke. Főbb szerepei: Sötétruhás fiú (Jó estét nyár, jó estét szerelem), Kőműves Kelemen, Tevje (Hegedűs a háztetőn-ben), Liszt Ferenc (tévésorozat). Jászai Mari-, SZOT-, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész. A Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja,. A Vígszínházban már legelső szerepével elnyerte a közönség rokonszenvét, mely a mai napig tart.


Ihász Kálmán olimpiai bajnok labdarúgó

A kerületben született 12 éves korától visszavonulásáig a Vasas SC játékosa volt. 1958-ban mutatkozott be a felnőtt csapatban, amelyben összesen 270 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A klubbal 4 magyar bajnoki címet, egy MNK-győzelmet szerzett és 3 alkalommal nyert Közép-európai Kupát. A válogatottban 27 alkalommal szerepelt, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Tagja volt az 1964-ben Tokióban olimpiai bajnokságot nyert labdarúgó csapatnak. Jelenleg aktív tagja az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a MOB-nak is.


Kemény Győző zenei producer, a Bojtorján együttes vezetője

Hat éves kora óta tanult zenét a Hollán utcai zeneiskolában, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban. 1972-ben megalapította a Bojtorján együttest, melynek mindvégig vezetője és menedzsere volt. Több mint 500 000 eladott lemez jelzi az együttes sikerét. Zenekarával a világ számos jelentős színpadán szerepelt és magas színvonalon képviselte a sajátos egyéni színekkel is fűszerezett magyar kulturát. Amerikában Kansas állam és Pearl város díszpolgára. Az amerikai Country Zenei Szövetség rendes tagja. 1977-ben ötletadója és megvalósítója Halász Judit és a Bojtorján együttes  gyermekműsorának. 1954 óta a kerület lakója, itt végezte az általános és középiskolát is.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.