Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 9. csütörtök
Hírek témák szerint

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2011. június 6., hétfő 13:43

Folytatódik a kistelepülési egészségügyi szűrőprogram Jász-Nagykun-Szolnok megyében
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ez év áprilisi ülésén döntött a kistelepülési egészségügyi szűrőprogram folytatásáról azon településeken, ahol a lakónépesség száma 1.500 és 2.000 fő között van.  A program eredményes megvalósítása iránti elkötelezettséget együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg az érintett felek ma délelőtt a Megyeházán. A szűrőprogram a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, a megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet és az érintett 13 település önkormányzatainak együttműködésében valósul meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2008. októberi ülésén fogadta el az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete által készített tájékoztatót, amely a megye lakosságának egészségi állapotát mutatta be.
A tájékoztató a fő halálozási okokra és megbetegedési mutatókra - a keringési rendszer, a daganatos, a külső okra visszavezethető, az öngyilkosság-önsértés, az emésztőrendszeri és a légzőrendszeri megbetegedések – alapozva fogalmazta meg a lehetséges egészségpolitikai célkitűzéseket. Alapvetően a megelőzésre és az egészségnevelésre helyezi a hangsúlyt.
A megye kistelepülésein  élők esélyegyenlőségének javítása érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés vállalta, hogy segíti a települési önkormányzatokat annak érdekében, hogy hatékonyabb egészségügyi megelőző tevékenységet nyújthassanak lakóiknak. Ezt a célt szolgálja  az egészségügyi szűrőprogram, amelynek megvalósítását három éve kezdte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézettel közösen. Első ütemben az 1000 fő alatti (14 db) lélekszámú településeket érintette a program, majd az 1.000-1.500 fő közötti (10 db) települések lakói vehettek részt az ingyenes egészségügyi szűrésben.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ez év április ülésén döntött a kistelepülési egészségügyi szűrőprogram folytatásáról azon településeken, ahol a lakónépesség száma 1.500 és 2.000 fő között van. A szűrőprogram a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, a megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet és az érintett települések önkormányzatainak együttműködésében valósul meg. A program eredményes megvalósítása iránti elkötelezettséget együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg az érintett felek ma délelőtt a Megyeházán.Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen elmondta, hogy ez a nemes célt szolgáló programsorozat a jó együttműködés ékes példája a megyei önkormányzat és a települések között.
Dr.Tölgyes Anna, a megyei kórház megbízott fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, van igény a szűrőprogramra. Ezek a települések nagy része hátrányos helyzetű, ezért fokozottan indokolt a program „házhoz vitele”. Általában azok élnek a felkínált lehetőséggel, akik eddig jellemzően  nem jártak szűrésekre. A háziorvosoknak kiemelt szerepe van azon lakosok további szakszerű ellátásában, terápiás kezelésében, akiknél a szűrés eredménye további teendőt jelzett – mondta Dr.Tölgyes Anna. 
Az egészségügyi szűrőprogram orvos-szakmai tartalma: a keringési rendszer rizikófaktorainak felmérése - koleszterin, vércukor, triglicerid meghatározás, vérnyomás-mérés, haskörfogat mérése, BMI index, testsúly-mérés. A program során belgyógyász, szemész, urológus és bőrgyógyász szakorvosok és egészségügyi szakdolgozók  végzik a szűrést a település háziorvosával együttműködve.  A 2011. őszén induló, 1.500 – 2.000 fő lakosú települések egészségügyi szűrésére a megyei közgyűlés 9,5 millió forint támogatást hagyott jóvá. A mostani szűrés az alábbi településeket érinti: Csépa, Jászboldogháza, Jászfelsőszentgyörgy, Jásztelek, Kőtelek, Nagykörű, Pusztamonostor, Tiszabő, Tiszajenő, Tiszaroff, Tiszaszőlős, Tiszatenyő, Tiszavárkony.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.