Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 14. kedd
Hírek témák szerint

BÓDVALENKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 15., szerda 03:34

Hungary-Bodvalenke – magic street - new style - new sound – by Zoran Tairovic
Az első külföldi vendégművész, a világhírű szerb Zoran Tairovic befejezte alkotását, a Hidvégardó felől érkezők tán nem is akarják majd elhinni, amit látnak, megdörzsölik a szemüket, megcsípik magukat, hogy ébren vannak-e. Ilyen a világon nincsen. Megrázóan gyönyörűséges, amikor egy világvégi nyomorúságos falu megrázza magát, de a mélyszegénység súlyos terhétől rettenetesen nehezen szabadul, ha megszabadulhat egyáltalán.
A művész – a magyar művész is: Horváth János, Ferkovics József, Kunhegyesi Ferenc, Kökény Róbert és Váradi Gábor – megtette és megteszi, amit tehetett és amit tehet, Bódvalenke immár ott van a világhálón: World Artists Initative „Khetanes”, de külső segítség nélkül megrázó látványosság marad.
Nézzék-nézzék a képeket, a falu utolsó – a túloldalról, az országhatár felől az első – lakóházának átalakulását, ezek a képek igazak, mert nem fedik el, s szándék sincs bennük leplezni a már-már kilátástalan belvilágot.
Gondolják el: ebben a faluban a 2009-es 16 ezer forintos egy lakosra jutó átlagjövedelem a közmunkaprogram leállításával mára nominálisan – azaz az itt élőket másoknál sokkal jobban sújtó infláció figyelembe vétele nélkül – havi 12 ezer forint alá süllyedt. Ennél mélyebb szegénységet elképzelni is nehéz.  
És gondolják el, hogy mit jelenthet itt a tavalyi sikeres Sárkányünnep megismétlése. Nemcsak a külvilág számára lenne Gyöngyöspata után különösen időszerű a fantasztikus cigány alkotások láttatása, s Bódvalenke pozitív üzenete, hanem az itt élőknek élni segítene. A Sárkányünnep finanszírozására több pályázatot is beadtam, bár nagyon jónak minősítették őket, pénzt, sajnos nem tudtak adni. És hiába terveztük – két egyetem négy tanszéke, meg egy nemzetközi tanácsadó cég és sokan mások segítségével –, hogy miként tudunk fenntartható munkahelyeket teremteni, hiába készítettük el a vonatkozó pályázatokat (több száz munkaóra), a kiírásokat visszavonták, vagy a pályázási lehetőséget felfüggesztették. Ez után az itteniek már csak a Sárkányünnepben bíztak: hogy legalább néhányan, legalább egy hónapot tudnak dolgozni rajta, és az ünnepen majd kis bevételre is szert tehetnek. (Az egy hónapi munka nagyon fontos, ugyanis jövőre csak az kaphat segélyt, aki legalább egy hónapot dolgozott, és az önkormányzat nem kapott akkora keretet, hogy a négyórásra zsugorított közmunka finanszírozásával az egyhónapos munkaviszonyt mindenki számára lehetővé tegye. )
A Sárkányünnep előkészítéséhez legalább kétmillió forint kellene, és gyorsan. Már érkezett pénz az alábbi számlára – akadt nyugdíjas, aki ezer forintot, és vállalkozó, aki tízezreket adott –, kérem, aki tud, tegyen hozzá valamennyit!  Aki pénzt tud adni, kérem, utalja a következő számlára:
 
Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány
1146 Budapest, Hungária krt. 200.
Magyarország, Európa
 
Számlaszám:
10702019-85008898-51100005
 
és írja rá: Bódvalenke Sárkányünnep


Előbb azonban nézze-nézze a képeket, és olvassa el újra a fesztivál-koncepciót:
 
A tavaly első ízben megrendezett Sárkányfesztivál szezonnyitó esemény, amely lehetővé teszi a projekt üzenetének – a romák és nem romák közötti toleranciának, egymás kultúrájában fellelt örömnek és elfogadásnak – a közvetítését.
 
A Sárkányfesztivál alapgondolata egy roma „Gesamtkunstwerk” létrehozása: neves roma zenészeket és más előadókat hívunk meg, hogy (napközben) improvizáljanak a képek témáira, a képek előtt, majd este következne a koncert. A meghívni kívánt művészek között van a Besh O Drom, a Parno Graszt, a Romengo, Babos Gyula, Snétberger Ferenc; szeretnénk meghívni a Csillogó Gyöngyszemek táncosait, a Romani Design-t, hogy tartson divatbemutatót, valamint a miskolci Romano Teatro előadását. És fellépne az Asszonykórus is.
 
Tervezünk különféle gyermekprogramokat, a turisták ellátására (étterem, büfé híján) főzőversenyt, és erre a napra bevezetjük a helyi pénzt, a lenkést.
 
A Sárkányfesztivál számszerűsített céljai:
- legalább 500 nem roma vendég (városlakók, diákok stb.)
- legalább 500 roma vendég (a környező falvakból, más roma közösségekből)
- szereplés legalább 1 TV híradóban, legalább 2 országos rádióban, legalább 3 országos napilapban és legalább 3 nagy példányszámú magazinban
- jövedelemszerzés a helybéliek számára (családonként átlagosan legalább 20 e Ft) a vendégeknek értékesített ételekből és maguk gyártotta ajándéktárgyakból.
 
A Sárkányfesztivál várható eredményei:
- a nagyközönség megismerkedik a roma művészek eredményeivel, és egy olyan nagyrészt roma faluval, amely hatalmas erőfeszítéseket tesz a mélyszegénységből való kitörésre, egy jó gyakorlattal;
- a látogatók megtapasztalják, hogy nincs mitől tartaniuk egy roma faluban, és megtapasztalják a helybéliek vendégszeretetét, kedvességét;
- tágul azoknak a köre, akik hallottak Bódvalenkéről, mint turisztikai desztinációról, ezzel is lökést adva a faluba irányuló turizmusnak.
 
A Sárkányfesztivál jelentősége:
 
Úgy véljük, nagyon fontos, hogy a jelenlegi, etnikai feszültségektől terhes Észak-Magyarországon létrejöjjön egy kifejezetten pozitív, örömről, egymás megbecsüléséről szóló esemény, amire a romák büszkék lehetnek, és amit a többségi társadalom nagyra értékelhet. Az is fontos, hogy ez az esemény ebben, a kulturális javaktól gyakorlatilag elzárt régióban jöjjön létre.
 
Pásztor Eszter



66 csatolt kép 605058483828184062524232221230201036261634241461514166566555459876543215949392919574753433323133121113727173525154664544463
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.