Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 20., szombat 15:53

A pénteki magyar mérleg: három arany - kettő olimpiai számban!
Három arany- és két bronzérmet gyűjtött a magyar csapat a péntek délutáni döntők során. Vajda Attila (C-1 1000 m) és a női kajak négyes (K-4 500 m) révén két olimpiai számban is győzelmet arattak a magyarok, ami fontos fegyvertény a londoni olimpia előtt. Ahogyan a férfi K-2 1000 méter hatodik helye is, amely szintén kvótát ért. Emellett Csipes Tamara K-1 1000 méteren győzött, míg a K-2 1000 méteren szereplő Medveczky Erika, Sarudi Alíz páros, valamint kenu négyesünk bronzérmet vehetett át.

Péntek délután megkezdte a magyar válogatott az éremgyűjtést. Az első napi döntők során a mieink három aranyat és két bronzérmet lapátoltak össze a fantasztikus hangulatú Maty-éren.
Az első tapsvihar Csipes Tamara szereplését kísérte, aki K-1 1000 méteren győzött nem is kis különbséggel. Az amerikai Krisztina Zur (vagyis Fazekas Krisztina) hiába küzdött, nem tudta befogni a kiváló tempót diktáló magyar versenyzőt.
„Nem hittem volna, hogy ennyivel tudok győzni, hiszen az edzéseken nem fektettünk akkora hangsúlyt erre a számra. Csodálatos érzés, kétszáz ötven métertől már a közönség vitt előre, a nézők szeretete hajtott. Köszönöm” – mondta Csipes Tamara.
A nézők szeretetéből jócskán jutott Vajda Attilának is, aki nagyon taktikusan versenyezve szerezte meg pályafutása második világbajnoki aranyérmét C-1 1000 méteren. Legnagyobb riválisa, az üzbég Vadim Menkov a táv elején ellépett tőle, 500 méternél már több mint egy hajóval vezetett, ám a szegediek olimpiai bajnoka a védjegyének számító nagy hajrával bedarálta ellenfelét és 2007 után ismét világbajnok lett.


„Nagyon kellett a közönség segítsége a végén, mert bár Menkovot befogtam, nagyon jött rám a spanyol Cal. Szerette volna az oroszlán bajuszát megrángatni, de nem sikerült neki. A nézők ötven százalékához én is hozzátettem a magam ötvenét, a teljes egész így ért aranyat. Készültem, hogy a végén még megindulok, sokat gyakoroltuk ezt, azt hiszem, hibátlan pálya volt” – magyarázta Vajda Attila, aki teljes eksztázisban ünnepelt, s a nagy tombolás közepette meg is mártózott a Maty-érben.
Női négyesünk sem maradt adós! 2009 és 2010 után ismét a magyar lányok szerezték meg a világbajnoki aranyérmet. Rendkívül taktikusan versenyezve és a fél távtól hihetetlen nagyot hajrázva verték meg a német és a fehérorosz csapatot.
„Reggel, amikor megláttam, hogy szembeszél van, tudtam, hogy a mienk lesz ez az aranyérem. Én gyakorlatilag a „ready”-re elkaptam a rajtot, kinéztem oldalra, és amikor láttam, hogy a fehéroroszok sehol sincsenek, éreztem, hogy megvan az arany” – mondta a csapat sztrókja, Szabó Gabriella.
„Én a végén már csak arra figyeltem, hogy Gabinál előbb emeljem a magasba a lapátot” – viccelődött a 30. világbajnoki címét szerző Kovács Katalin. – Hogy milyen érzés a harmincadik aranyérmemet megszerezni? Furcsa, de ha a négyesre gondoltam, mindig mellé képzeltem a győzelmet és a harmincas számot.”

„Ez a közönség aranya is, egész végig az ő hangjukat verte vissza a sziget. Csodálatos érzés volt. Megmondom őszintén én jobban féltem ettől a döntőtől, mint kellett volna. Inkább lelkileg volt nehezebb, mint fizikailag” – érzékenyült el Benedek Dalma. „A rajtra nagyon kellett figyelnünk, és onnantól kezdve éreztük, hogy a kezünkben van a siker. Nagyon örülök, hogy végre én is részese lehettem ennek a csapataranynak, hiszen 2010-ben nem voltam benne a hajóban” – mondta Kozák Danuta.
A nap során két magyar bronz is született még: Medveczky Erika és Sarudi Alíz K-2 1000 méteren lett harmadik és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs összetételű kenu négyesünk is a dobogóra állhatott fel.
Férfi K-2 1000 méteren Dombi Rudolf és Kökény Roland hatodik helyével (Vajda Attila és a női négyes mellett) szintén olimpiai kvótát szerzett, míg a Kozmann György és Korisánszky Péter a kilencedik helyen zárt C-2 500 méteren.
„Úgy érzem, kitűnő napot zártunk, maximálisan elégedettek lehetünk – kezdte az értékelést Storcz Botond szövetségi kapitány.
– A lányok teljesítménye ezúttal is lenyűgöző volt, a négyes technikailag és taktikailag is a legtöbbet nyújtotta. Tamara is kiválóan építette fel a pályáját, véleményem szerint nem adott ki mindent magából, ami a holnapi páros szempontjából nagyon fontos. Vajda Attila egy nagyon jól felépített pályával győzött, képes volt többször is megújulni, indítani, jól reagált a spanyol Cal támadására, és egy fantasztikus versennyel nyerte meg az aranyat. Gratulálok a bronzérmeseinknek is, sőt a férfi párosnak is. Soha nem örültem ennyire még hatodik helynek, hiszen kvótát ért ez a helyezés.”

13 csatolt kép 10131112987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.