Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 7. kedd
Hírek témák szerint

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 25., csütörtök 09:05

"Dévaványáért" emlékplakett - 2011. augusztus 20.
Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településért kiemelkedő tevékenységet végzett személyek részére, munkájuk elismeréseként a „DÉVAVÁNYÁÉRT" kitüntetést alapítja.
 
A kitüntetés odaítélhető minden olyan magánszemély részére, aki a település érdekében tudományos, művészeti, oktató, vagy egyéb olyan tevékenységet végzett, amellyel a Dévaványa Város javát és felemelkedését szolgálta.


2011-ben Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Árkus Péternek és Somogyi Tóth Dánielnek adományozta a „Dévaványáért” kitüntetést.


Árkus Péter
1951. május 14-én született Budapesten. Tanulmányait az ELTE BTK-n végezte, ahol 1976-ban történelem szakos tanári és régész diplomát szerzett.
1976 és 1979 között az MTA Régészeti Intézetében dolgozott tudományos munkatársként, közben részt vett a Békés megyei Régészeti Topográfia II. kötetének munkálataiban. Ásatással kapcsolatos publikációi az Intézet évkönyvében jelentek meg. A tudományos munkája mellett óraadóként tanított a Radnóti Miklós Gimnáziumban.
 
Táboraiban helyi fiatalok és nevelőotthonban lakó gyerekek mellett szakmai tevékenységet folytató egyetemisták együttesen vettek és vesznek részt. Különösen nagy figyelmet fordított az állami gondozásban lévő gyerekek nyári szünidejének izgalmas, alkotó munkával való eltöltésére. Minden részletre kiterjedő alapossággal vett részt ezen táborok megszervezésében; a szakmai felkészülésen túl úgy a szükséges pénzek előteremtésében, mint a  gyerekek toboroztatásában, a szálláskeresés és az élelmezés lebonyolításában.
 
Fontosabb régészeti feltárásaik:
·         Szabolcs (Árpád-kori földvár, középkori falu és temető)
·         Mezőberény –Laposi Kertek (vonaldíszes kultúra telepe)
·         Endrőd –Öregszőlők (Tiszapolgári Kultúra kisrétparti csoportjának telepe)
·         Füzesgyarmat (vonaldíszes kultúra telepe),
·         Békésszentandrás –Furugy (Bodrog keresztúri kultúra telepe)
 
A kutatásokról több mint 400 újságcikke jelent meg. 1995-től az általa szervezett táborok gyarapították a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága leletanyagát, elősegítették azok leltározását Dévaványán, Füzesgyarmaton, Gyomán, és hozzájárultak a megye idegenforgalmának népszerűsítéséhez. Füzesgyarmaton a Tájházhoz tartozó kovácsműhely kialakításában is nagy szerepet vállalt.
 
1997 és 2001 között Dévaványán a Bereczki-hagyaték régészeti anyagát Árkus Péter vezetésével debreceni egyetemisták rendszerezték, leltározták. 10000 db. régészeti és 3000 db. néprajzi tárgy beleltározását, kartonozását, számítógépes nyilvántartásba vételét foglalták magukba ezek a munkálatok. Így jött létre a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény. 2000-ben közel kétszáz négyzetméteren került kiállításra az addig feldolgozott anyag.
 
2001-ben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a „Magyar Kultúra Lovagja” címet adományozta részére.
 
2004-ben az általa szervezett táborokról szóló dolgozatával második helyezést ért el a Fővárosi TEGYESZ-nél.
 
2006-ban két tábort szervezett: Dévaványán és Füzesgyarmaton, ahol egyetemisták közreműködésével folytatták a honismereti gyűjtőmunkát.
 
2007. április 24-én a Gyermekvédelmi Napok keretében a 30 éves régészeti és néprajzi táboraiból fotókiállítás volt a Millenáris Park fogadóépületében.
 
A Honismereti Szövetséggel annak megalakítása óta kapcsolatban van, a Békés megyében működő Karácsonyi János Honismereti Egyesületnek hét éve tagja.
 

 
Somogyi Tóth Dániel
1981-ben született Budapesten, gyökerei településünkhöz fűzik. Nagyszülei közismert személyek Dévaványán Csíkhelyi Endre és felesége Emmuska néni, így a szünidőket sokszor töltötte velük. A szépre és finomságokra fogékony ember. Az eddigi életútja is ezt igazolja, hiszen a zene- és a fotóművészet életének meghatározó eleme.
 
A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el.
1999-től a sikeres felvételt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója lett karmester és orgona szakokon. Professzorai: Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Farkas András, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2006 nyarán kapja meg karmesteri és orgonaművészi diplomáit.
 
2000-2008-ig a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, 2001 és 2007 között pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája volt.
2007 decembere óta a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere, akikkel 2008 novemberében Príma-díjban részesült. 2009 januárja óta a Budapesti Operettszínház vendégkarmestere.
 
Zenekari tagként és szólistaként vagy karmesterként Zürichben, Lausanne-ban, Rómában, Stuttgartban, Prágában, Párizsban, Chateauroux-ban és Barcelonaban lépett fel, és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Nigel Kennedy, Sir Neville Marriner, Ligeti András, Miklósa Erika vagy Bobby McFerrin.
 
Somogyi-Tóth Dániel légi fotósként is ismert: 2000-ben készítette első légi fotóit, mely tevékenység hobbinak indult, de hamar professzionális szenvedéllyé fejlődött. a Well-Press kiadónál 2003-ban jelent meg "Mint a madár..." című albuma, amelyet 2005-ben az Interbooks Kiadónál az "Égi Ritmusok" követett. 2006 decemberében írta alá szerződését a Yann-Arthus Bertrand nevével fémjelzett Altitude légifotó-ügynökséggel Párizsban, munkáinak 14 ezres adatbázisa a www.legifotok.hu oldalon látható.
Rendszeresen a hagyománnyá vált ünnepi hangversenyeink résztvevője, több alkalommal örvendeztette meg a zenét szerető dévaványai lakosokat.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetközileg is elismert Somogyi-Tóth Dániel gyökerei városunkhoz kötik és a mai napig szívesen tesz eleget a településünkről érkező felkéréseknek.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.